Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ogromna šteta u poljoprivredi

    Poplave su načinile ogromnu štetu agraru, mnogi poljoprivrednici su pretrpeli totalnu štetu  poplavljeno je na desetine hiljada hektara, stradale su čitave farme, kaže ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

    Gostujući na B92, ministarka je rekla da trenutno raspolaže podacima sa područja manje pogođenih polavamama, dok se narednih dana očekuju i podaci iz ugroženijih mesta, ali da se već sada može reći da je šteta ogromna.

    Podaci ukazuju na ogromnu štetu u Kolubarskom okrugu gde je poplavljeno 27.000 hektara, u Braničevskom 26.000 hektara, na području od Ljubovije do Šida 17.000 hektara.

    Od Trstenika do Kruševca uništene su površine pod povrtarskom i ratarskom proizvodnjom, a slično je i od Čačka do Kraljeva. Mnogi poljoprivrednici pretrpeli su totalnu štetu, kaže Snežana Bogosavljević Bošković.

    Ona je dodala da je i stočni fond dosta stradao, negde su stradala pojedinačna grla, a negde i čitave farme. Samo je u jednoj farmi kod Svilajnca stradalo oko 2.000 jagnjadi, a poplave su odnele i cele farme pilića, nekoliko ribnjaka, kao i veliki broj košnica.

    Ministarka poručuje poljoprivrednicima da budu strpljivi, jer prvo moraju da se sagledaju sve razmere štete. Ona podseća da su ogromnu štetu pretrpele i infrastruktura i energetika, kao i da su oštećeni brojni stambeni objekti.

    Pročitajte i>>>Obećanje ministarke poljoprivrede

    "Nakon sagledavanja štete će se raditi na utvrđivanju prioriteta. U najvećoj mogućoj meri pomoći ćemo ljudima da prevaziđu ovu situaciju. Prvo ćemo da obezbedimo repromaterijal, seme i đubrivo, kako bi se obnovila proizvodnja gde je to moguće", kaže Snežana Bogosavljević Bošković.

    Prema njenim rečima, najavljena je i velika pomoć donatara, poput Inistuta za kukuruz, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, ali i mnogih drugih. Pored pomoći u sanaciji štete, poljoprivrednici mogu da očekuju i stručne savete.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE