Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Delimičan dogovor Ukrajine i Rusije oko gasa

    Pregovori Evropske unije, Rusije i Ukrajine o problemu nagomilanog ukrajinskog računa za gas završeni su parcijalnim dogovorom prema kome će Ukrajina do kraja meseca Gazpromu platiti dve milijarde dolara.

    To je, u Berlinu saopštio evropski ministar za energetiku Gunther Oettinger posle razgovora sa ruskim ministrom za energiju Aleksandrom Novakom i njegovim ukrajinskim kolegom Jurijem Prodanom.

    Oettinger je dodao da je iz Berlina upućen poziv ukrajinskom Naftogasu da plati inicijalne dve milijarde dolara ruskom Gazpromu u četvrtak, ove sedmice.

    Dve strane do srede uveče treba da obave konsultacije sa političkim liderima i gasnim kompanijama, dodao je Oettinger i primetio da konačni dogovor još nije postignut, ali da je optimista.

    Tri strane su se dogovorile, precizirao je Oettinger, da Ukrajina do kraja meseca isplati ruskom gasnom gigantu Gazpromu 2 milijarde dolara do kraja ovog meseca, plus još pola milijarde do 7. juna, a razgovori o gasnom dugu će biti nastavljeni u petak, 30. maja.

    Ukrajina duguje Gazpromu ukupno 3,5 miljarde dolara, a ruski predsednik Vladimir Putin zapretio je ranije ovog meseca da će obustaviti isporuke gasa ne samo Ukrajini, već i nizu evropskih zemalja koji se snabdevaju preko ove zemlje, ako se taj dug ne namiri.

    Ruski ministar Novak izrazio je nadu da će ukrajinska strana sa svojim rukovodstvom razmotriti dogovor postignut na današsnjem trilateralnom sastanku u Berlinu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE