Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Države SFRJ dele 25 miliona evra

    Države bivše Jugoslavije sudskom presudom dobile pravo da podele 25 miliona evra iz fondova nekadašnje Narodne banke SFRJ koji su bili zamrznuti u Francuskoj.

    Trgovinski sud u Parizu ranije je doneo pravosnažnu presudu o odmrzavanju sredstava koje je centralna banka nekadašne zajedničke države oročila na računima banke Credit Lyonnais/Credit Agricole.

    U pitanju je iznos od tačno 24,44 milijuna evra i to bez kamata na sredstva koja su bila blokirana još od 1996. godine, objavile su banjalučke Nezavisne novine pozivajući se na izvore iz Ministarstva finansija BiH.

    Raspoloživi novac treba biti raspoređen među državama-naslednicama bivše SFRJ u skladu sa ranije postignutim sporazumom o sukcesiji.

    Francuska banka nije želela da dopusti raspolaganje ovim novcem bez sudske presude, a formalni postupak pred Trgovinskim sudom u Parizu pokrenula je 2013. godine Narodna banka Srbije.

    Sporazum o sukcesiji imovine bivše SFRJ, države-naslednice su potpisale 2001. godine, dok ga je Hrvatska ratifikovala 2004. godine. Aneksom C definisana je podela raspoloživih finansijskih sredstava.

    Još uvek postoje sporenja oko sredstava koja su bila položena na deviznim računima bivše SFRJ, držana kod jugoslovenskih banaka za zajednička ulaganja u inostranstvu.

    Ona su, kada je sporazum sklopljen, procenjena na 645 miliona dolara. Prema sporazumu iz 2001. godine, Hrvatskoj od celokupne imovine, ali i dugova bivše zajedničke države pripada 28,5 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE