Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slučaj plagijat: Vučiću glupo obrazloženje, Stefanoviću iznenadno interesovanje javnosti

    Tema dana u srpskim medijima je pitanje doktorskog rada ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića za koji se kaže da je navodno plagijat.

    Da je Stefanovićev rad plagijat tvrde tri naučnika Uglješa Grušić (docent, Univerzitet u Notingemu), Branislav Radeljić (vanredni profesor Univerzitet Istočni London) i Slobodan Tomić (doktorant, Londonska škola ekonomije i političkih nauka), a njihovo obrazloženje objavljeno je na sajtu Peščanika

    Povodom ovog slučaja danas se između ostalih izjasnio predsednik Vlade Aleksandar Vučić koji je rekao da je obrazloženje tri naučnika da je doktorat Nebojše Stefanovića plagijat „najgluplje obrazloženje koje je ikad čuo“.

    "Mene pitanje navodnog plagijata veoma zanima. Završio sam državni Pravni fakultet sa najvišim ocenama i mislio sam da znam nešto iz te oblasti, ali gluplje obrazloženje nikad nisam čuo", rekao je Vučić i dodao da se sa tom konstatacijom složio i ministar prosvete Srđan Verbić.

    "Mislim da stručna javnost treba da oceni da li se radi plagijatu ili ne", rekao je Vučić novinarima u Beogradu. On je dodao da niko ne zna na osnovu čega su ta trojica naučnika zaključila da je Stefanovićev rad plagijat.

    Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srdjan Verbić izjavio je za Tanjug da je u nadležnosti univerziteta, odnosno mentora, članova komisije i etičkih odbora da donesu stav o tome da li je nešto plagijat ili ne.

    On je rekao da stav Ministarstva prosvete ne može da bude osuđivanje ili podržavanje bilo kog pojedinačnog slučaja, a naročito ne na osnovu nečega što se pojavilo samo u medijima.

    „Znate da u našim zakonima nije jasno navedeno u kojim slučajevima se nešto smatra plagijatom, i to je svakako jedan od zadataka ovog ministarstva da ubuduće u zakonima i podzakonskim aktima to bude bolje definisano,“ rekao je Verbić Tanjugu.

    Sam Stefanović rekao je da je taj rad dostupan svima od juna prošle godine, ali „da je tek sada izazvao interesovanje jednog dela javnosti.“

    „Reference koje sam koristio tokom pisanja disertacije su jasno navedene, što je uobičajeni postupak u pisanju svih doktorskih disertacija, pri čemu premise utvrđene metodologije pisanja naučnog rada nalažu i ukazuju na neophodnost nadgradnje novih empirijskih saznanja na postojeću činjeničnu građu i prethodno definisane teorijske postulate,“ rekao je on.

    Rektor Univerziteta Megatrend Mića Jovanović izjavio je da je doktorska disertacija ministra unitrašnjih poslova Nebojše Stefanovića "apsolutno autentično naučno delo".

    Komentarišući napis o plagiranju doktorata Nebojše Stefanovića, Jovanović je rekao da su na portalu Peščanik "nazovi stručnjaci namerno obmanuli javnost" i poručio da će Univerzitet razmotriti i podnošenje krivične prijave protiv autora tog teksta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE