Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zakon o radu smanjuje plate?

    Sindikati nezadovoljni nekim rešenjima u predlogu Zakona o radu, između ostalog i odredbom da se ne plaća smenski rad, a minuli rad se računa samo kod poslednjeg poslodavca, zbog čega će većini radnika plate biti umanjene za oko 10 odsto.

    Dva reprezentativna sindikata, savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost, ocenili su da je neprihvatljiv nacrt izmena Zakona o radu koji je pripremilo Ministarstvo rada.

    Na zajedničkoj konferenciji za novinare, predsednik SSSS Ljubisav Orbović je rekao da je nacrt zakona koji su sindikati dobili u utorak, "sličan takozvanom Radulovićevom zakonu, samo u nesto blažoj formi".

    Umesto da obradi samo onih pet instituta koji su dogovoreni sa premijerom, i u novom nacrtu se dotiču zarade i ide se na to da se minuli rad plaća samo kod poslednjeg poslodavca, što faktički znaci da se zarade smanjuju, rekao je on.

    Prema rečima Orbovića, za sindikate je neprihvatljivo i što u nacrtu Zakona o radu nema proširenog dejstva kolektivnog ugovora, čime se, kako je ukazao, u potpunosti ukida socijalni dijalog u Srbiji.

    Potpredsednik SSSS Zoran Mihajlović naglašava da su se u Nacrtu pojavile i neke odredbe koje su prethodno usaglašene između sindikata i poslodavaca, a u predlogu se sada nalazi treća verzija.

    Pojavio se i novi problem oko zarada, pošto više nema naknade za smenski rad, a minuli rad se računa samo kod poslednjeg poslodavca, većini radnika plate će zbog toga biti umanjene za oko 10 odsto, kaže Mihajlović.

    Dogovoreno je da se ne zadire u zarade, a na kraju nisu ispoštovali dogovor. Za nas je to potpuno neprihvatljivo. Po novom zakonu za odlazak u penziju otpremnina se smanjuje sa tri na dve prosečne zarade.

    Naš sagovornik naglašava da je konačno usaglašeno utvrđivanje minimalne cene rada, s tim što su sindikati popustili.

    Tako umesto da se ona utvrđuje na svakih šest meseci, dogovoreno je da članovi SES pokrenu inicijativu za njeno korigovanje u slučaju kada su ugroženi pojedini ekonomski parametri, kao što su pad zaposlenosti ili potrošačka korpa.

    Kako je najavljeno iz Ministarstva za rad, Socijalno-ekonomski savet trebalo bi o Nacrtu da se izjasni, najverovatnije do kraja ove nedelje. Ministar Aeksandar Vulin tvrdi da zakon neće smanjiti zarade.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE