Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Indijski bankar najbolji preduzetnik

    Osnivač i direktor indijske Kotak Mahindra banke Uday Kotak proglašen u Monte Karlu za svetskog preduzetnika godine. U trci za titulu bio je 51 finalista, a Srbiju je predstavljao Rade Ljubojević, vlasnik firme Sirogojno Company.

    Bankar iz Indije Uday Kotak u posao je krenuo pre tridesetak godina sa nešto pozajmljenog kapitala, a danas je njegova banka među najvećim u Indiji. prihode meri milijardama dolara i spada u grupu najistaknutijih poslodavaca u svojoj zemlji.

    Preduzetnik godine se u Monte Karlu bira već 27 godina i to je jedno od najprestižnijih svetskih priznanja. Žiri ima nekoliko ključnih i jasnih kriterijuma na osnovu kojih treba da ustanovi ko je u protekloj godini bio najbolji.

    Predsednica žirija Rebecca MacDonald, koja je proglasila pobednika, Kanađanka je srpskog porekla. Njena firma snabdeva strujom i gasom više od četiri miliona potrošača. Važi za najbogatiju Srpkinju i jednu od najmoćnijih žena Amerike i sveta.

    Ne mogu ja da kažem da sam najmoćnija, ali sam s godinama postala dosta uticajna i svi u svetu biznisa znaju da sam ja vrlo objektivna i racionalna, rekla je Rebeka Mek Donald.

    Rame uz rame sa predstavnicima najrazvijenijih zemalja sveta bio je i srpski pobednik Rade Ljubojević. Njegova firma izvozi smrznuto voće, ali se prepoznaje i po džemperima iz Sirogojna. To je njegov rodni kraj u koji se vratio posle višegodišnjeg rada u Nemačkoj.

    Naš prošlogodišnji pobednik, koji se bavi dizajnom i proizvodnjom rasvete, ove godine u Monte Karlo je pozvan kao gost da govori na jednom od stručnih panela. Promoviše mogućnosti poslovanja u Srbiji i kaže da za to postoji interesovanje.

    "Mislim da postoji jako veliko interesovanje, mogao bih da kažem da se graniči sa čuđenjem – Kako vi to možete da uspete u Srbiji, šta ste sve uspeli da postignete, kakvi su vam proizvodi po pitanju kvaliteta, originalnog dizajna", kaže Darko Budek iz kompanije Buk.

    U revizorsko konsultantskoj kompaniji Ernest&Young veruju da su preduzetnici poput Ljubojevića i Budeka ključni faktor ekonomskog razvoja Srbije.

    Mislim da je jako važno što je Srbija ovde predstavljena. Vidim da su i drugi zainteresovani za Srbiju a da ne znaju puno o vašoj zemlji, kaže Stephen Fish iz predstavništva Ernst&Young u Srbiji.

    Veliki broj najpoznatijih ličnosti iz sveta biznisa gostovao je u Monte Karlu tokom četiri dana "Izbora preduzetnika godine", a među njima i bivši menadžer Mančester Junajteda Aleks Ferguson.

    Foto: Facebook

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE