Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpsko stočarstvo na prekretnici

    Mesna industrija je velika šansa za Srbiju, a potrebe ruskog tržišta i kvote koje Srbija godinama ne može da ispuni, mogu da obnove stočarsku industriju čime bi se pokrenula kompletna poljoprivreda, tvrde stručnjaci.

    Ruska šansa za obnovu stočarske industrije pokrenula bi kompletnu poljoprivredu, jer bi se otvorile hiljade novih radnih mesta u proizvodnji stočne hrane, klanicama, sušarama i nizu drugih grana.

    Stručnjaci se slažu da je mesna industrija velika šansa za Srbiju, a potrebe ruskog tržišta i kvote koje Srbija godinama ne može da ispuni mogle bi da budu veliki zamajac.

    Pročitajte i>>>Srpsko meso na ruskoj trpezi

    Stočni fond bismo lako mogli da obnovimo kada bi došlo do bliske saradnje agrobiznis kompanija, koje proizvode stočnu hranu, poljoprivrednika i banaka, kaže profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić.

    Državne subvencije bi pomogle, ali je važnije da se privreda i banke povežu. Srbija ima pola miliona seljačkih gazdinstava koja bi rado gajila stoku, a obnova stočnog fonda bila bi neverovatna injekcija za srpsku privredu.

    Zaposlili bismo hiljade ljudi u tom lancu, od seljaka i proizvođača do klaničara i transporta. Sa velikim brojem stoke konačno bismo smanjili izvoz kukuruza i pretvorili ga u visokovredne proizvode poput polutki ili šunke.

    Predugo smo uništavali stočarstvo i sada se nalazi na kritičnoj "crvenoj liniji". Sada smo na prekretnici, ili ćemo potpuno uništiti tu privrednu granu, ili ćemo krenuti u oporavak, kaže agroekonomski analitičar Milan Prostran.

    Da bi počeo oporavak potrebne su velike investicije i dve godine za obnovu goveda, a godinu dana za svinjarstvo. Srbija je bogata kukuruzom, pa svinjarstvo pogotovo možemo da podignemo na visok nivo.

    Naši veliki sistemi, poput PIK, imali su po 100.000 tovljenika godišnje, a sada se muče sa stečajem, kaže Prostran koji smatra da je trenutno najveći problem to što nemamo dovoljno stoke, pa prvi korak mora da bude nabavka visokokvalitetnih krmača koje će se otplatiti već za šest meseci.

    Prošle godine smo uvezli 20.000 tona svinjskog mesa, što je apsolutni rekord i naša tragedija, kaže Prostran. Moramo da iskoristimo šansu sa Rusijom i za tri godine postanemo ozbiljan igrač sa velikom zaradom u agrobiznisu, što sa jabukama i biljnom proizvodnjom nikada nećemo biti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE