Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lavrov: Južni tok ostaje na snazi

    Svi planovi za realizaciju projekta Južni tok ostaju na snazi, kao jedino sistemsko rešenje za snabdevanje gasom Jugoistočne Evrope, izjavio u Beogradu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

    Potvrdili smo sve naše sporazume i ugovore što se tiče Južnog toka, kao i neophodnost realizacije ovog velikog projekta, rekao je Lavrov, dodajući i da veruje da je zaustavljanje radova na gasovodu u Bugarskoj privremenog karaktera.

    "Sva rešenja ostaju na snazi što se tiče radova, nikakvih promena planova nema", rekao je ruski ministar na konferenciji za novinare posle razgovora sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, tokom drugog dana posete Srbiji.

    Na pitanje da li je bilo reči o mogućem smanjenju cene ruskog gasa za Srbiju, Lavrov je rekao da to nije tema u domenu Ministarstava spoljnih poslova i da se cena usaglašava u okviru komercijalnih ugovora.

    Podsetivši na tradicionalno bliske veze dve zemlje, ruski ministar je ukazao na to da je robna razmena prošle godine povećana za 15 odsto, a da se ta tendencija nastavila i ove godine.

    Lavrov je ukazao i na značaj realizacije perspektivnih infrastrukturnih projekata kao što je modernizacija NIS i srpskih železnica.

    Kada je reč o evrointegracijama Srbije, Lavrov je rekao da se Rusija s spoštovanjem odnosi prema poziciji Srbije prema pregovorima o ulasku u Evropsku uniju.

    Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je da članstvo Srbije u EU nikako neće oslabiti ili prekinuti veze sa Rusijom, kao i da će svi ekonomski projekti koji su započeti biti nastavljeni.

    Nisam shvatio da je to pitanje "ili Rusija ili EU", zašto bi se to samo od Srbije tražilo, dok druge zemlje EU imaju najrazvijenije odnose sa Rusijom, podvukao je Dačić.

    Nivo političkih odnosa je možda najbolji u poslednjih nekoliko decenija i želimo više razmena poseta možda i na višem nivou, istakao je srpski šef diplomatije.

    Naš nacionalni i državni interes je da se izgradi Južni tok, da NIS bude najbolja kompanija u regionu, da se uspešno završi program revitalizacije naše železnice i niz drugih novih programa investicija, ukazao je Dačić.

    Ruska Federacija, prema njegovim rečima, jedan je od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, Srbije, pored Nemačke i Italije.

    Drugog dana posete Beogradu, Lavrov se sastao i sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a primio ga je i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE