Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zašto ne počinje obnova?

    Konačna procena štete od poplava, koja će uključiti i mere prevencije od te elementarne nepogode, biće gotova 9. jula, kaže direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević.

    Obnova oštećenih kuća počeće u julu, a trebalo bi da bude završena do septembra, rekao je Marko Blagojević gostujući u Dnevniku RTS.

    Na pitanje zbog čega obnova još nije počela, Blagojević je rekao da ima mnogo stvari koje ometaju početak, ali da ne možemo reći da se ne radi ništa, jer su započeti procesi obnove koji bitno utiču na živote ljudi.

    Ono što nismo još počeli je obnova u punom zamahu, gradnja novih kuća, popravljanje oštećenih, rekao je Blagojević i istakao da je neophodno najpre napisati nova pravila za javne nabavke i izvođenje radova.

    Kada bismo išli prema postojećim pravilima, u ovaj posao bismo mogli da uđemo tek u septembru, a to sebi ne smemo da dopustimo, istakao je Blagojević i dodao da će sa saradnicima predložiti novi model nabavki, koji bi trebalo da doprinese ubrzanju procesa rada.

    Već sledeće nedelje pred Vladom bi trebalo da se nađe taj novi zakon koji bi, između ostalog, trebalo da elaborira i taj novi sistem nabavki i procedura, navodi Blagojević.

    Na pitanje kako to da je BiH već procenila štetu od poplava, direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima odgovara da su ranije, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, krenuli u proces procene.

    Mi ćemo izveštaj imati 9. jula i procenu koje su to mere koje država treba da preduzme da više nikada Srbiju ne zadesi takva nesreća, precizirao je Blagojević.

    Govoreći o donatorskoj konferenciji, Blagojević je istakao da je to prilika da se Srbija obrati za pomoć partnerima iz međunarodne zajednice, za šta moramo da imamo i dobar izveštaj.

    Kada je reč o sredstvima koja će biti prikupljena na donatorskoj konferenciji, Blagojević smatra da će ona biti višestruko manja od obima štete.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE