Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Austrija definitivno gradi Južni tok

    Između Rusije i Austrije je potpisan ugovor o izgradnji austrijskog dela gasovoda Južni tok, prema kom će radovi početi 2015, a prve isporuke gasa se očekuju već 2017. godine.

    Sporazum su potpisali generalni direktor austrijskog naftnog koncerna OMV Gerhard Roiss i šef Gazproma Alexey Miller, prenosi Russia Today.

    Taj dokument reguliše niz pitanja u vezi sa radom zajedničke kompanije, određuje njenu organizaciju, strukturu upravljanja, prava i obaveze učesnika, kao i principe finansiranja i raspodele dobiti.

    Na sastanku u Beču dogovoreno je da će novoosnovana kompanija biti 50 odsto u vlasništvu Gazproma, najvećeg ruskog proizvođača gasa i 50 odsto u vlasništvu austrijske OMV Grupe, najveće kompanije za naftu i gas u zemlji.

    Početak gradnje austrijskog kraka očekuje se 2015, prve isporuk se očekuju već 2017. godine, a pun kapacitet trebalo bi da bude postignut u januaru 2018, dok se u OMV nadaju da bi prve isporuke kroz Južni tok mogle da stignu već u 2016. godini.

    Pročitajte i>>>OMV: Specijalni režim za Južni tok

    Ideja o izgradnji kraka Južnog toka na teritoriji Austrije razmatrana je u početnoj fazi razrade projekta, ali je bila odložena delimično zbog zahteva Evropske komisije prema projektu.

    Kasnije se Gazprom vratio na tu ideju. U aprilu su Miller i Roiss potpisali memorandum o realizaciji projekta u Austriji.

    Sporazum je potpisan uoči posete predsednika Rusije Vladimira Putina, koji će posle podne doputovati u radnu posetu Beču, što je naišlo na kritiku iz redova EU. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE