Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Deklaracija – igra slovima i kvalitetom hrane

    Trenutna zakonska regulativa ostavlja prostor za brojne manipulacije pri deklarisanju hrane. Sok od 100 odsto borovnice ima voća tek u tragovima, a u mesnim prerađevinama je najmanje mesa.

    To sve dozvoljava naš Pravilnik o deklarisanju hrane, donet krajem prošle godine, koji je uneo dosta zabuna. Tako proizvođači po visokoj ceni često prodaju samo "lepu sliku" na ambalaži, a da pritom u tom proizvodu ništa nema od onog što se očekuje, pišu Novosti.

    Najčešći propusti su kod voćnih sokova, koji se tako nazivaju iako imaju 0,0001 odsto voća. Podvala ima i kod proizvoda od mesa, mlečnih proizvoda, nekih sireva, gde su sastojci životinjskog zamenjeni onim biljnog porekla, o čemu su potrošači obavešteni sitno ispisanim slovima na deklaraciji.

    Takvim deklarisanjem kupci se dovode u zabludu. Sokovi koji su deklarisani kao "sok od moćnih bobica" ili "sok od šumskog voća" ili "multi tropik", kao po pravilu u sebi najviše imaju jabuke, kaže za Novosti predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević.

    Takođe, igra veličine slova na deklaraciji je nešto čemu proizvođači pribegavaju. Većim slovima istaknu kvalitetniji, skuplji sastojak, iako ga po pravilu ima najmanje.

    Kritike na račun tog Pravilnika su ignorisane, sada se priprema donošenje novog pod pritiskom iz EU, jer aktuelni nije u potpunosti usaglašen sa obavezujućom evropskom regulativom.

    To se odnosi na spisak sastojaka i aditiva, kao i izgled same deklaracije kojom treba da se omogući potrošaču da brzo dođe do onih informacija koje su za njega vrlo bitne, kazao je Bogosavljević.

    Kada je u pitanju deklarisanje robe, stanje na domaćem tržištu je, po oceni predsednika Nacionalne organizacije potrošača Srbije Gorana Papovića, haotično, a zloupotrebe su brojne.

    Istraživanja pokazuju da je, kako kaže Papović, gotovo trećina od 2.000 ispitanih proizvoda bila pogrešno deklarisana. Reklamiraju se, na primer, sokovi i čajevi od brusnice, koji u pojedinim slučajevima sadrže svega tri odsto arome brusnice.

    Stoga treba pojačati nadzor nad tržištem i formirati Nacionalni komitet za bezbednost hrane. Nepotpune informacije o proizvodima ne nanose štetu samo kupcima, već ugrožavaju proizvođače koji se pridržavaju svih važećih propisa. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE