Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Danas: Umesto `preterano formalne` na čelo Agencije dolazi provereni kadar

    Ono što je list Danas pisao pre nekoliko nedelja o sve više ’Dinkićevih ljudi’ u državnom aparatu, očigledno ima svoj nastavak.

    Ovaj list piše da Vidi Uzelac, v. d. direktora Agencije za privatizaciju, najverovatnije neće biti potvrđen mandat. Na to mesto trebalo bi da dođe Vuk Perić, saznaje Danas u vrhu državne administracije.

    U Vladi nije potvrđeno da će se to dogoditi danas, ili na nekoj od prvih narednih zasedanja. „Vlada još nije zakazana i ne zna se dnevni red, ali nije isključeno da se to ipak dogodi nešto kasnije i da se sednica održi“, rečeno je Danasu juče popodne u pres službi Vlade.

    Najkrupnija izmena koja se prema saznanjima Danasa priprema, jeste upravo ova u Agenciji za privatizaciju. Uzelac očigledno nije uspela da se uhoda u tim nove Vlade a signali da joj neće biti obnovljen mandat mogli su se već naslutiti. Naime, već su se čule kritike da je ona „preterano formalna i da suviše insistira na procedurama“. U prilog joj svakako nije išlo ni to što je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavila da je savetnik iz kabineta predsednika Tome Nikolića na nju vršio pritisak kako bi omogućila da pod povoljnijim uslovima njegov sin kupi akcije „Radničkog prihvatilišta“ u kome je sada manjinski vlasnik. Uzelcovoj očigledno nije pomoglo ni to što je obelodanila način na koji su prethodni funkcioneri Agencije koristili službene platne kartice, ali još manje to što je sa ključnih pozicija u instituciji zamenila neke od direktora, po pravilu ljude koje je birao Dinkić.

    Na čelnu funkciju Agencije najverovatnije će doći jedan od njenih nekadašnjih direktora, Perić, diplomirani inženjer saobraćaja za koga je najsnažnije lobirao, tvrdi nekoliko izvora Danasa, njegov otac, inače član SNS.

    Perić je javnosti poznat po slučaju u kojem je Agencija za privatizaciju 2009. pokušala da privatizuje ćuprijsku „Ravanicu“ i kao prvi korak, za predsednika upravnog odbora imenovala je Vuka Perića, a za direktora široj javnosti manje poznatog Slavoljuba Popovića. Radnici Ravanice tada su se pobunili, tvrdeći da pod tadašnjim rukovodstvom dobro rade i redovno primaju plate a ukazali su i da su kadrovi Agencije u sukobu interesa – Perić, kao direktor sektora za aukcije, dok je sin Popovića bio jedan od najvećih dobavljača te fabrike i u nekoliko navrata je pokušao da je preuzme što nije izazvalo simpatije radnika. Protest zaposlenih bio je prilično jak, tako da gosti iz Beograda nisu uspeli da preuzmu funkcije na koje su imenovali, ali ni da izbegnu jaja kojima su ih gađali iako je policija pokušavala da spreči taj incident. 

    Osim u Agenciji za privatizaciju, promene se spremaju i u SIEPA, gde bi Radulovićev izbor – Vladimira Milenković, čijim radom SNS, navodno, nije zadovoljan, trebalo da zameni čovek iz te institucije, Nikola Janković. To ujedno znači i da SIEPA ostaje u privrednom sistemu zemlje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE