Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Preuzimanje Mercatora: Hrvati likuju, Slovenci najavljuju demonstracije

    Jučerašnja vest dana u regionu bila je svakako to da su se za ’spajanje’ Mercatora i Agrokora ispunili svi uslovi, a da bi finalizacija te transakcije trebala da se očekuje u toku današnjeg dana.  

    Današnji mediji u Hrvatskoj i Sloveniji prenose reakcije ekonomske i političke javnosti, a ono što preovlađuje, makar u Hrvatskoj, je to da se radi o ’poslovnom poduhvatu decenije’.

    Preuzimanje Mercatora od strane Agrokora, odnosno spajanje Mercatora i Konzuma, zasigurno je jedna od najvećih transakcija spajanja i preuzimanja kompanija u regionu u proteklih desetak godina, smatra ekonomski analitičar Damir Novotny.

    Da se ova transakcija dogodila pre desetak godina, dakle pre krize koja je duboko pogodila maloprodajno tržište u regionu jugoistočne Evrope, na kojem ove dve kompanije posluju, ova bi transakcija imala neuporedivo veće značenje za obe ekonomije, ističe Novotny za agenciju Hina.

    Novotny napominje da se tržište maloprodaje u regionu snažno i ubrzano menja, menjaju se navike potrošnje, dolazi do konvergencije cena s evropskim okruženjem te se povećava tržišni udeo međunarodnih lanaca, posebno onih koji nude diskont ponudu.

    "U mračnoj situaciji u Hrvatskoj, s totalno nesposobnom Vladom, Agrokor je uspeo napraviti ekonomsko čudo", smatra konzultant Drago Munjiza. "Pod uslovom da su kupac i prodavac dobro ispregovarali transakciju, sinergija donosi pozitivan efekt, a znanje i kapital ostaju u regionu. Za Sloveniju je dobro što je Mercator kupio netko ko poznaje tržište i ima iskustva u akvizicijama, a dosad sve što je Agrokor kupio ujedno je i uspešno integrisao", dodaje Munjiza za Poslovni dnevnik.

    Otpora spajanju će uvijek biti, kaže Munjiza, zbog "balkansko-mediteranskih priča".

    A otpora ima. Najveći protivnici prodaje, uz političke stranke kojima privatizacija predstavlja značajnu predizbornu temu, i dalje su slovenački sindikati. Oni su i u četvrtak ponovili da do tog posla "nikad nije trebalo niti doći" jer bi za Sloveniju mogao imati, kako tvrde, "katastrofalne posledice".

    Slovenačka agencija STA javlja da će pritisci protiv prodaje Mercatora hrvatskom Agrokoru sledećih dana verovatno još rasti, te navodi da je za nedelju popodne najveća sindikalna centrala u Ljubljani zakazala demonstracije svih onih koji su nezadovoljni prodajom najvećeg slovenačkog trgovačkog lanca i poslodavca hrvatskom koncernu.

    Preuzimanje Mercatora: Hrvati likuju, Slovenci najavljuju demonstracije

    Mediji navode da će se u kampanju protiv prodaje najviše angažovati ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković. On je u četvrtak izjavio da do prodaje nikad nije smelo niti doći da je Mercator bio vođen kako treba, te da bi u tom slučaju ostao u slovenačkom vlasništvu. Kao krivca za prodaju naveo je i slovenačku premijerku u odlasku Alenku Bratušek i "liberalističku politiku" njene vlade koja se po njegovim rečima nastoji osloboditi sve državne imovine i prodati je.

    Međutim, pozitivan efekat osetio se na berzama u ove dve zemlje. Tako na Zagrebačkoj berzi rast cena beleže deonice firmi iz sastava koncerna Agrokor, dok je u Sloveniji deoničarski indeks SBI TOP porastao je u četvrtak 2,5 odsto, na 797,45 bodova. Pri tome su deonice Mercatora uzletele za 4,2 odsto, dostigavši cenu od 80,20 evra, što je za manje od 6 evra niže od cene za koju su dogovorili Agrokor i dosadašnji Mercatorovi deoničari.

    Foto: Beta/STA

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE