Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko je izlobirao uvredljivo skuplje auto-osiguranje?

    Povećanje cene obaveznog osiguranja prilikom registracije vozila od 45 odsto, vređa dostojanstvo više od dva miliona korisnika auto-osiguranja, izjavio je predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

    Papović je rekao Tanjugu da je osiguranje jedna od najneuređenijih oblasti u Srbiji, koja se mora regulisati, pozivajući državu da što pre uredi taj sektor.

    Za NOPS je neprihvatljivo da je Narodna banka Srbije dala saglasnost za poskupljenje osiguranja vozila, istakao je on, dodajući da je "jasno da je neko izlobirao da do takvog povećanja cene dođe", ne precizirajući o kojoj osiguravajućoj kući je reč.

    On je kazao da nije jasna ta odluka NBS, s obzirom na to da nijedno poskupljenje ne bi trebalo da bude veće od okvira prošlogodišnje inflacije odnosno pet odsto.

    Papović je napomenuo da je upravo u toj oblasti i najveći broj osiguranja, pošto je broj građana koji osiguravaju imovinu ili plaćaju životno osiguranje izuzetno mali.

    On smatra da je poskupljenje od 45 odsto neprihvatljivo i nerazumno i da osiguravajuće kuće nisu dale nikakvu garanciju da će zbog povećanja cene osiguranja biti uvećane i odštete u slučaju saobraćajnih nezgoda, jer je navodno razlog za povećanje bio to što su u Srbiji najmanje premije i najmanja naknada štete.

    Ta garancija je izostala i to samo pokazuje da je bio ozbiljan pritisak na NBS da to odobri, naglasio je Papović, napominjući i da je Zakon o osiguranju, koji dozvoljava kartelsko udruživanje, u koliziji sa Zakonom i zaštiti konkurencije.

    Ni Udruženje korisnika bankarskih usluga Efektiva nije reagovalo ništa "nežnije" u svom jučerašnjem pozivu nadležnima da povuku odluku o poskupljenju obaveznog osiguranja motornih vozila.

    Profesor saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić je ranije rekao Tanjugu da to poskupljenje treba preispitati i videti da li je Udruženje osiguravača Srbije tu odluku donelo kako bi pokrilo "troškove nekih drugih šteta".

    Vujanić, koji je predsednik Nadzornog odbora Puteva Srbije, pozvao je Udruženje osiguravača da brojkama i matematikom objasni zbog čega je toliko poskupela premija i izrazio očekivanje da će država reagovati i proveriti razloge poskupljenja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE