Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Južni tok `overen`, Putin dolazi u Srbiju

    Kompanije Južni tok Srbija i Centar Gas iz Rusije potpisali su Ugovor o izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju, vredan oko 2,1 milijardi evra. Srbiji najbolji uslovi, poručuje premijer Aleksandar Vučić iz Moskve.

    Ugovor su potpisali direktori Južnog toka Srbija Dušan Bajatović i Aleksandar Siromjatin, sa generalnim direktorom Centar gasa Stanislavom Anikejevim.

    Oni su poručili da je ovo istorijski dan za srpsku energetiku i da će prvi gas poteći Južnim tokom kroz Srbiju do kraja 2016. godine, kako je i planirano.

    Centar Gas je pobedio na tenderu, koji je kompanija Južni tok Srbija raspisala za izvođača radova na srpskoj deonici gasovoda.

    Ugovor je vredan 2,1 milijardi evra, a denica srpskog gasovoda biće rađena po najboljim međunarodnim standardima, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora u Beogradu.

    Bajatović je posle potpisivanja Ugovora posebno zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, koji su, kako je rekao, pomogli da se reše neka otvorena pitanja, što je omogućilo potpisivanje ugovora.

    Tokom svoje posete Moskvi, premijer Vučić je rekao za RTS da je Srbija među poslednjim zemljama koje potpisuju taj ugovor, naglasivši da je izrazio zahvalnost ruskoj strani jer, kako je ocenio, "imamo možda i najbolje uslove u odnosu na sve druge zemlje".

    Dali smo sve od sebe i borili se za srpske interese, ja više od ovoga nisam mogao da postignem, rekao je Vučić posle razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

    Na pitanje kakvu reakciju očekuje u Briselu zbog potpisivanja ugovora, premijer je odgovorio "normalnu" i podsetio da su i druge zemlje poput Austrije potpisale ugovor i da spor oko Južnog toka Brisel treba da reši sa svojim članicama.

    Premijer je naglasio i da Srbija ne snosi nikakav rizik u novcu kada je pitanju gradnja gasovoda. Ruska strana je ceo rizik preuzela, a kredit vraćamo kroz cenu gasa, a ne novcem i u tome je naš ugovor najpovoljniji, ukazao je Vučić.

    Mi dajemo devetnaest miliona evra, a Rusi dve milijarde i sto miliona, istakao je Vučić i dodao da nije nikakva šteta čak i da se ne dozvoli da gas teče, jer će se mnogo više zaraditi na građevinskim projektima nego što je uloženo.

    Projektom Južni tok garantujemo energetsku bezbednost, kaže Vučić i naglašava da je to veliki investicioni zahtev jer će se uposliti domaći kapaciteti. 350 miliona evra zaradiće naše kompanije, a dobićemo nešto što ostaje u našoj zemlji, rekao je Vučić.

    Na pitanje da li je i rudna renta bila predmet razgovora, Vučić je rekao da je dogovoreno formiranje radnih grupa, kako bi taj problem bio rešen.

    Predsednik srpske Vlade je, komentarišući izjave da se Rusima poklanja Petrohemija, rekao da je ona u ogromnom minusu. Mi boga molimo da neko uzme Petorhemiju i sačuva radna mesta, platićemo da neko uzme. Mi nismo u stanju da to napravimo profitabilnim, rekao je Vučić.

    Jedna od tema razgovora u Moskvi bila je i Zona slobodne trgovine. Vučić je rekao da je dobio obećanje da će ruska strana razmatrati proširenje Zone na još neke proizvode.

    Kada je reč o odnosima sa Moskvom, premijer je rekao da su politički odnosi prijateljski, a ekonomski racionalni i ozbiljni. Rusija postaje sve značajniji partner Srbiji, zaključio je Vučić, ističući da će do kraja godine predsednik Putin posetiti Beograd.

    Putin je potvrdio da Rusija namerava da ojača odnose sa Srbijom, pre svega u ekonomsko-trgovinskoj sferi. Kako je rekao, Srbija i Rusija su mnogo toga uradile, ali imaju i više mogućnosti.

    "Pratimo političku situaciju u Srbiji, a što je najvažnije, očekujemo da zajedno razvijamo najbolje moguće ekonomske odnose", rekao je Putin.

    Foto: Kremlj

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE