Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U penziju svi sa 65 godina?

    Ukoliko Parlament usvoji izmene i dopune zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, ubuduće će se u penziju ići isključivo sa navršenih 65 godina života, a za prevremenu penziju slede kazneni poeni.

    Ukoliko Parlament usvoji izmene i dopune zakona, ubuduće u Srbiji radni staž neće imati veliku ulogu za penzionisanje, a to će najviše pogoditi žene, koje će iz godine u godinu raditi sve duže, da bi na kraju umesto sa 60, na zasluženi odmor išle pet godina kasnije.

    Prema rečima potpredsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije Zorana Mihajlovića, i izmene ovog važnog dokumenta urađene su bez javne rasprave i mišljenja Socijalno-ekonomskog saveta, kao i u slučaju Zakona o radu.

    On naglašava da su promene u penzijsko-invalidskom sektoru bez ikakve najave objavljene na sajtu Ministarstva za rad, a očekuje se da za nedelju dana već budu na skupštinskom dnevnom redu.

    Više neće biti važno koliko dugo ste proveli na radnom mestu, već samo koliko ste godina napunili, kaže Mihajlović. Ko će pod takvim uslovima u narednih nekoliko godina uopšte otići u penziju, a da ne govorimo o novom zapošljavanju.

    U predlogu zakona se predviđa i pravo na prevremenu starosnu penziju koja se stiče kada osiguranik navrši minimum 40 godina staža i 60 godina života.

    Visina takve penzije određivaće se na isti način kao i starosne, s tim što će se iznos prevremene umanjivati za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršene 65 godine života.

    To znači da će budući penzioneri, koji su odlučili da koriste ovu mogućnost, biti u stvari kažnjeni. Iznos na čeku može biti umanjen čak i za petinu, odnosno za 20,4 procenata.

    U Ministarstvu rada demantuju da je išta rađeno mimo javnosti. Menja se svega nekoliko članova zakona i oni se odnose samo na žene, dok za muškarce sve ostaje isto, kažu u ovom ministarstvu.

    Sve ovo biće duži proces i ništa neće biti urađeno naprečac. Naime, do 2020, granica za odlazak žena u penziju će se pomerati za po šest meseci godišnje, zatim će se do 2032. radni staž produžavati za po dva meseca.

    Naučni saradnik Instituta društvenih nauka Nada G. Novaković objašnjava da je normalno da se u društvima u tranziciji nameću ovakvi zakoni o radu i o penzijskom sistemu.

    Predlog da će se prilikom neispunjavanja oba uslova za penziju, za kasniji odlazak sa radnog mesta, plaćati kazna, direktno je uperen protiv najslabijih kategorija zaposlenih i penzionera.

    Oni koji su na dobrim položajima nesmetano mogu da primaju zaradu, penziju i uvećavaju osnovicu, dok će stariji radnici sa nižim nivoom produktivnosti, sada imati i neizvesnost u vezi sa uslovima penzionisanja i realno smanjenje primanja, kaže ona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE