Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zakon o radu: Zlo ili nova radna mesta?

    Novi Zakon o radu, samo dan pošto je usvojen na Vladi, već izaziva suprotne, odnosno negativne reakcije opozicije i sindikalnih organizacija, naspram onih koje stižu iz vladajuće strukture.

    Zakon o radu nije reformski i neće povećati zaposlenost, tvrdi predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić koji je najavio da će njegova partija u konsultacijama sa sindikatima podneti amandmane na izmene Zakona o radu.

    "Zakon o radu neće dovesti do povećanja brolja zaposlenih – kako tvrdi gospodin (premijer Srbije Aleksandar) Vučić, već suprotno: omogućiće otpuštanje velikog broja ljudi", ukazao je Pajtić na konferenciji za novinare.

    Pajtić je rekao da će izmena togh zakona omogućiti smanjenje plata svih zaposlenih za 20 i više odsto, da će suštinski biti ukinut minuli rad, i da će doneti "necivilizacijsku meru otpuštanja trudnica, porodilja i osoba sa invaliditetom".

    Upitan o ostavci ministra finansija Srbije Lazara Krstića, Pajtić je rekao da je to "farsa" i deo "političkog teatra koji gledamo dve i po godine". Cela ideja je da se Zakon predstavi kao manje zlo, iako je najveće zlo koje je moglo da nas zadesi, ocenio je Pajtić.

    Prema njegovim rečima, DS će se pridružiti sindikalnim protestima zbog Zakona o radu, dok iz vladajuće stranke i kabineta ministra za rad, ponavljaju da novi Zakon štiti radnike i donosi nova radna mesta.

    Ministar za rad Aleksandar Vulin ocenio je da su najavljeni protesti protiv izmena Zakona o radu očigledno politički motivisani i očigledno organizovani u saradnji sa Demokratskom strankom.

    "Besmisleno je i jadno govoriti takve laži poput one da je tim zakonom moguće da trudnice budu otpuštane, jer to nije tačno", rekao je Vulin.

    Svi zakoni koje donosimo treba od Srbije da učine boljim mestom, rekao je Vulin i istakao da sve što se radi može da se sabere u jednu rečenicu: "Nova radna mesta!"

    Sva kritika koju slušamo, nikako da nam jasno kaže šta je to što krši radnička prava ili onemogućava poslodavcu da dobro privređuje, rekao je Vulin koji ne očekuje sukobe po tom pitanju jer, kako kaže, smatra da su građani Srbije "isuviše politički odgovorni".

    Predsedništvo Srpske napredne stranke podržalo je izmene Zakona o radu, izjavila je član Predsedništva SNS Maja Gojković.

    Ovim zakonom želimo da zaštitimo radnike i njihova prava, poslodavce koji hoće da otvaraju nova radna mesta, ali zakon donosimo i u interesu mladih ljudi, kojima treba da bude omogućeno da lakše i brže dolaze do posla, objasnila je Gojković.

    Miletić: Sindikati se zaigrali

    Šef pregovaračkog tima Unije poslodavaca za zakon o radu Nebojša Miletić kaže za Tanjug da je Unija generalno zadovoljna predloženim izmenama Zakona o radu, kao i da ne razume sindikate koji sada najvljuju proteste.

    Generalno moramo biti zadovoljni, jer je tekst zakona rezultat nekakvih ustupaka. Tako da mi, iskreno, nisu jasni sindikati koji najavljuju proteste, demonstracije…Mislim da su se malo zaigrali i da sada porelaze na neki drugi teren koji se zove politika, rekao je Miletić.

    On je naveo da su i sindikati imali prilike da kažu šta imaju i podvukao da se izmene i dopune zakona rade već gotovo godinu i po dana te da su u svemu učestvovali.

    Takođe, angažovani su i stručnjaci iz Evrope, eksperti iz Međunarodne organizacije rada, koji su potvrdili da sve izmene i dopune koje bi trebalo da se ugrade su u sladu sa evropskim direktivama, dodao je Miletić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE