Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Saopštenja podrške novom Zakonu o radu stižu iz cele zemlje

    Nakon NALED-a i Američke privredne komore, kao i brojnih političara, podrška usvajanju novog Zakona o radu stiže iz cele zemlje.

    Rukovodstva i sindikati Rudarskog basena Kolubara i Elektroprivrede Srbije (EPS) podržali su danas izmene Zakona o radu, ocenjujući da će novi propisi pozitivno uticati na budućnost Srbije.

    Direktor Kolubare Milorad Grčić je kazao zakon nije, ali da „svaki zakon može da bude bolji i da se unapredi", kazao je Grčić.

    On je kritikovao postojeći Zakon o radu navodeći da su tužbe za smenski rad direktna posledica njegove manjkavosti.

    >>>> Vučić: `Spaljujte nas, ne popuštamo ni za jotu`

    "Ono što ja nazivam neradnicima i ljudima koji koriste svaku priliku da očerupaju državu bez posledica, tim ljudima će se promeniti status i neće imati prilike na zloupotrebe kao do sada", istakao je Grčić.

    Predsednik sindikata radnika EPS-a Milan Djordjević istakao je da je taj sindikat naišao na razumevanje Vlade Srbije da se amandmanima uredi mogućnost da se kroz kolektivne pregovore dogovori sa radnicima nadoknada za smenski rad.

    Privredna komora Srbije saopštila je danas da podržava vladin predlog izmena Zakona o radu koje su "značajan korak u stvaranju regulatornog okvira u oblasti radnih odnosa, prilagodjenog savremenim uslovima poslovanja".

    "Predloženi zakon, zajedno sa drugim zakonima iz celovitog reformskog paketa, doprineće stvaranju predvidivog i podsticajnog ambijenta za poslovanje i investiranje u Srbiji – doneće veću pravnu sigurnost, jasnija pravila i više reda, manje troškova i administriranja, veće mogućnosti i lakše zapošljavanje, kroz standardne, ali i nove vidove zapošljavanja", ističe se u saopštenju.

    Sindikat Nezavisnost javnog preduzeća Podzemna eksploatacija uglja "Resavica" u restrukturiranju saopštio je da podržava predložene izmene Zakona o radu "jer rudari ne žele da se njihova muka politizuje".

    "Rudarima i radnicima je stalo da rade i žive od svog rada, kako bi očuvali egzistenciju svojih porodica, a što će novi Zakon o radu omogućiti", ističe se u saopštenju.

    Kompanija Delta saopštila je danas da podržava predlog Zakona o radu čije usvajanje se očekuje naredne nedelje, jer će olakšati poslovanje privrede i uneti više reda na tržištu rada.

    "U veoma teškim makroekonomskim uslovima u kojima radimo, Zakon čije usvajanje se očekuje naredne nedelje, treba do donese više predvidivosti u poslovanje realnog sektora, da smanji administraciju, da olakša zapošljavanje ljudi bez straha od mogućih manipulacija", navodi se u saopštenju.

    Delta u saopštenju ističe da će se istovremeno smanjiti mogućnost da poslodavci zloupotrebljavaju položaj zaposlenih, a i biće olakšano zapošljavanje posebno mladih i osoba sa dugim radnim stažom. 

    Direktor "Tigar grupe" Nebojša Ðenadić izjavio je danas na konferenciji za novinare da ova kompanija sa 1.700 zaposlenih daje punu podršku reformama koje sprovodi Vlada Srbije.

    "Tigar grupa na čelu sa menadžmentom i svim zaposlenima daje punu podršku Vladi Republike Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću u započetim aktivnostima na sprovođenju mera u cilju ekonomske reforme sistema a posebno na izmeni i dopuni Zakona o radu", rekao je Ðenadić.

    Prema njegovim rečima, ova kompanija apeluje na realni sektor i na sindikate da prevaziđu lične interese i zajednički počnu da rade na stvaranju boljeg poslovnog okruženja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE