Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grcima zeleno svetlo za kompleks na Kalemegdanu

    Grčki investitor Lamda Development, posle sedam godina čekanja, dobio je sudsku presudu da raspolaže na nekadašnjem prostoru fabrike Beko ispod Kalemegdana, ali sada čeka i višemilionsko obeštećenje za kašnjenje predaje poseda.

    Zeleno svetlo konačno je stiglo za dugo očekivani stambeni i poslovni kompleks na nekadašnjem prostoru fabrike Beko ispod Kalemegdana. Sud presudio da firma Lamda može da raspolaže celim placem.

    Cela ujdurma počela je 2007. godine, posle završene licitacije i isplaćenog kupoprodajnog ugovora po ceni od 55,8 miliona evra, kada se ustanovilo da Beko nije vlasnik jedne trećine placa u Ulici vojvode Bojovića, već Vojska Srbije.

    Spor koji se vodio oko jedne od tri parcele nije se spominjao nigde u dokumentaciji koju smo dobili od države pre početka aukcije, objašnjavaju iz predstavništva Lamda u Srbiji.

    Jedinu kočnicu za početak gradnje predstavljao je sudski spor, koji je sada okončan presudom Privrednog apelacionog suda.

    Ipak, ugovor o kupoprodaji fabrike Beko predviđa i kaznene penale za prodavca u visini od 55.800 evra za svaki dan kašnjenja u predaji nepokretnosti u posed, sa početkom od 1. 1. 2008. godine.

    Investitor je na svoju imovinu, kupljenu preko licitacije još 2007, stupio slobodno tek u aprilu mesecu ove godine!
    Pred Privrednim sudom u Beogradu je u toku postupak za ostvarivanje ovog prava. Međutim, kao savesni privrednici i veliki prijatelji Srbije, predali smo predlog za sudsko poravnanje, kažu u Lamdi.

    Na računu Beka još stoji nešto više od 24 miliona evra od naše originalne uplate. Svi poverioci su namireni, pa je ostalo da sud odluči sa koliko će novca obeštetiti Vojsku koja je bila u sudskom sporu sa preduzećem Beko kada smo mi kupili zgrade, a koliku odštetu ćemo dobiti mi.

    Ostatak novca pripao bi državi koja poseduje 40 odsto udela i malim akcionarima u čijem je vlasništvu 60 odsto Beka. To je naš način da pokažemo spremnost za saradnju.

    Iako čitav projekat kaska, investitor nije sedeo „skrštenih ruku“. U izradu plana idejnog projekta i raščišćavanje parcele uloženo je više od deset miliona evra, dok je procenjeno da će još najmanje 200 miliona evra koštati izgradnja multifunkcionalnog kompleksa.

    Datum početka radova još nije poznat, dok će zbog planiranog korišćenja novih, modernih materijala i sistema, gradnja biti skuplja, ali i rok duži. Investicija neće samo napuniti gradsku kasu. Kako su rekli iz Lamde, u projektu će biti angažovano više od 2.000 radnika.

    Imamo lokacijsku dozvolu koja potvrđuje projekat, arhitekturu, visine, gabarite, granice građevinskih parcela, indeks izgrađenosti i zauzeće, dok je sledeći korak prijava radova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE