Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Polovina francuskih investicija na Balkanu upravo u Srbiji

    Patrick Collin, predsednik Francusko-srpske privredne komore (FSPK) i predsednik Izvršnog odbora Findomestic banke mišljenja je da je proces priključenja Srbije EU zeleno svetlo za sve investitore iz sveta, pa i Francuske. Koje su još prednosti ovog tržišta istakao je u intervjuu za BIZLife.

    Po oceni francuskih kompanija, koje su investicione prednosti Srbije u odnosu na ostale zemlje u regionu?

    Geografski položaj Srbije je veoma privlačan svim stranim i francuskim kompanijama koje žele da posluju i šire svoje poslovanje u jugoistočnoj Evropi, jer se Srbija nalazi u centru zone slobodne trgovinske razmene, koja pruža mogućnost izuzeća od carine za poslovanje sa milionima ljudi. Pored toga, veliko, ako ne i najveće bogatstvo Srbije su njeni ljudski resursi, koji su proevropski orjentisani, dobro obrazovani i veoma kompetitivni na evropskom i svetskom tržistu.

    Da li bi broj kompanija iz Francuske koji posluje u Srbiji mogao da bude veći i po vašem mišljenju, i koji je osnovni razlog što ih nema više?

    Francusko-srpska privredna komora okuplja više od 130 članova i zastupa preko 90 francuskih kompanija u Srbiji, što predstavlja veoma ohrabrujuću brojku kada govorimo o francuskim investicijama. Srbija postaje stabilna demokratska država čije tržište neprekidno raste, ali svakako da postoje oblasti koje bi trebalo dodatno unaprediti kako bi se obezbedila zaista povoljna poslovna klima. Mišljenja sam da bi takvo poslovno okruženje dodatno podstaklo interesovanje francuskih preduzeća za tržiste Srbije, jer su francuska preduzeća po pravilu veoma oprezna kada se radi o ulaganjima na stranim tržistima. 

    S druge strane, primećujemo da srpske institucije nastoje da poboljšaju uslove i pravila po kojima investitori upravljaju svojim ulaganjima. FSPK u potpunosti podržava reforme Vlade i smatra da one treba da budu još jače u budućnosti i da predstavljaju prioritet za obezbeđivanje pogodnog investicionog tla. Proces priključivanja Evropskoj uniji je samo još jedan korak dalje u davanju zelenog svetla investitorima, ne samo iz Francuske, već iz celog sveta.

    Za koje industrijske grane francuske firme pokazuju najveće interesovanje?

    Skoro 50 odsto francuskih investicija na Balkanu se nalazi upravo u Srbiji, u ukupnom iznosu od 892 miliona evra. Sve su mahom koncentrisane na proizvodnju, konkretno više od polovine njih, upravo iz razloga što su ovde prisutne kompanije poput Michelin, Lafarge, Lactalis, Bongrain, Soufflet… Značajne su i investicije u finansijskom sektoru: Société Générale, Credit Agricole, BNP Paribas, Axa i informacionim tehnologijama: Schneider Electric, Atos. Oko 100 francuskih preduzeća u Srbiji zapošljava više od deset hiljada radnika.

    Naša Komora poseban potencijal vidi u sektorima agrobiznisa i infrastrukture, kao i u sektorima energetike i novih informacionih tehnologija, i upravo su ovo oblasti koje posebno promovišemo u Francuskoj.

    Da li očekujete da će francuske firme biti zainteresovane za privatizaciju nekih od većih srpskih kompanija, ili su možda zainteresovane za strateško partnerstvo sa srpskim kompanijama?

    Sigurno je da interesovanje francuskih preduzeća da ulažu u Srbiju raste, ali ne bih još govorio o imenima. Francuzi imaju veliku ekspertizu u poslovanju po modelu javno-privatnih partnerstava i koncesija, i mi se nadamo skoroj realizaciji ovog tipa projekata.

    Takođe, očekujemo veliko učešće francuskih kompanija u sektoru za transport, u projektima modernizacije drumskih i železničkih Koridora 10 i 11, u energetici, zaštiti životne sredine, kao i u realizaciji beogradskog metroa.

    Vaša ocena ekonomskih odnose Francuske i Srbije?

    Imajući u vidu da Francusko-srpska privredna komora već pet godina aktivno posluje u ovoj zemlji, veoma smo zadovoljni kako saradnjom, tako i bilateralnim odnosima između Francuske i Srbije.

    Štaviše, odnosi između naše dve zemlje u poslednje vreme dobijaju na intenzitetu i to nas posebno raduje. Nedavna poseta predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Parizu i njegov susret sa francuskim premijerom Manuelom Valsom otvorio je vrata ka značajnijem razvoju ekonomskih odnosa dve zemlje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE