Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Menadžeri za sve i svašta

    Dok na posao na tržištu rada čeka više od 30.000 menadžera i ekonomista, diploma se u Srbiji dobija na čak 147 akreditovana studijska programa za menadžere. Više od polovine privatnih fakulteta obrazuje ekonomiste i menadžere za sve i svašta.

    Hiperprodukcija i kadrova i diploma najizraženija je upravo u oblasti ekonomije, a posledica toga je veliki broj onih koji čekaju na posao. Na Evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je, prema poslednjim podacima, čak 25.661 ekonomista, pišu Novosti.

    Reč je o kadrovima sa završenom višom, strukovnom školom i fakultetom. Oni na posao, u proseku, čekaju dve godine i pet meseci. Na posao čeka i 5.606 menadžera, u proseku jednu godinu i 11 meseci, kažu u NSZ.

    Zavod ne pravi razliku da li su kandidati koji traže posao došli sa privatnih ili državnih fakulteta, ali Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu dodatno je istražio i došao do rezultata da više od 80 odsto nezaposlenih ekonomista dolazi sa privatnih katedri.

    Na privatnim fakultetima skoro svi se obrazuju iz oblasti ekonomije i menadžmenta, tako da imamo poplavu ovih diploma, objašnjava profesor dr Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

    Svršeni studenti i državnih i privatnih fakulteta vode se kao diplomirani ekonomisti, a često kvalitet nije isti. Najbolji pokazatelj za to je kada poslodavci organizuju testiranje kandidata za posao. U vrhu liste uvek su studenti državnih fakulteta.

    Boričić objašnjava da prilikom dodele diploma, godinu dana posle završetka studija, anketiraju celu generaciju. Ispostavilo se da je do 2008. godine čak 80 odsto nalazilo posao u prvoj godini od diplomiranja. Sada se odmah zaposli oko 60 odsto diplomaca.

    Objašnjenje za hiperprodukciju katedri i diploma, prema mišljenju prof. dr Ivana Ivića, penzionisanog profesora Filozofskog fakulteta, leži delom u tome što je najjeftinije organizovati studije društvenih nauka. Zato na privatnim univerzitetima ne mogu da se studiraju mašinstvo, elektrotehnika i slično.

    Postoji 147 akreditovanih studija menadžerstva. Godišnje diplomira čak 5.000 menadžera, što je 13 odsto svih diplomiranih. Ranije ih je bilo i do 8.000 godišnje.

    Prebrojao sam čak 19 različitih vrsta menadžera, a nijedna postojeća nomenklatura zanimanja ih ne prepoznaje, kaže Ivić i dodaje da je tolika hiperprodukcija objektivan razlog za sumnju u kvalitet pojedinih diploma u ovoj oblasti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE