Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šabić: Zašto se šalju podaci u SAD?

    Poverenik za informacije Rodoljub Šabić zatražio je od banaka da se izjasne o tome zašto od novih klijenata traže da potpišu izjavu kojom pristaju da se promene na njihovom računu dostavljaju poreskim organima SAD.

    Poverenik je, naime, reagovao na medijske napise u kojima se navodi da pojedine banke traže od klijenata da potpišu takve izjave i pokrenuo postupak nadzora kojim je od banaka zatražio da se izjasne koja je svrha i pravni osnov takve obrade ličnih podataka.

    Poverenik upozorava da nije dovoljno da klijent bude obavešten o osnovu, obimu, svrsi obrade podataka i da ukoliko je uslovljen, iznuđen ne može da proizvodi pravno dejstvo, te da bi obrada podataka po takvom "osnovu" bila nedozvoljena, suprotna Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

    Poverenik u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima navodi da uslovljavanje bankarskih usluga potpisivanjem ovakve izjave nije u nadležnosti Poverenika, ali smatra da bi predstavljalo kršenje zakona na koje bi trebali da reaguju nadležni organi, posebno NBS.

    "Na teritoriji Srbije niko ne može sprovoditi nacionalne propise druge zemlje koji su u suprotnosti sa propisima Srbije."

    Eventualno usklađivanje naših propisa sa propisima drugih država ili međunarodnih organizacija podrazumeva prethodne odluke i postupke naših nadležnih državnih organa, navodi Šabić.

    On dodaje da bi u konkretnom slučaju to značilo zaključivanje međunarodnog ugovora između Srbije i SAD, a da bi takav ugovor trebao da ratifikuje parlament.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE