Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS revidirala procenu: Pad BDP-a biće 0,5 odsto

    Narodna banka Srbije procenila je danas da će bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u 2014. zabeležiti pad od 0,5 odsto, a da će u 2015. godini stagnirati.

    Generalni direktora Direktorata NBS za ekonomska istraživanja i statistiku Branko Hinić rekao je da je jedan od razloga zašto je centralna banka revidirala naniže procenu rasta BDP za ovu i sledeću godini nemogućnost da se za kratko vreme obnove proizvodni kapaciteti oštećeni u majskim polavama.

    "Za razliku od cena, proizvodnja je u drugom tromesečju 2014. bila pogodjena poplavama, pre svega u oblasti rudarstva, energetike i poljoprivrede. Po proceni NBS, zbog štete koju su izazvale poplave, BDP je opao u drugom tromesečju za 1,1 odsto, desezonirano", rekao je on.

    U govoru Hinića podeljenom novinarima navodi se da je pad BDP od 0,5 odsto u 2014. posledica pada poljoprivredne proizvodnje i manje aktivnosti u sektoru rudarstva i energetike, dok bi doprinos gradjevinarstva zbog obnove porušenih i oštećenih objekata trebalo da bude pozitivan.

    "Očekujemo da će određen pozitivan uticaj na ekonomsku aktivnost imati započeto davanje subencionisanih kredita privedi", naveo je Hinić. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE