Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Spin za spinom o Južnom toku

    Gazprom u ovom času uopšte neće da razmišlja o planu B za gradnju ovog gasovoda koji bi u tom slučaju zaobišao Bugarsku i Srbiju

    Bez obzira na to da li je pisanje ruskog lista „Bzgljad” (koji navodi da je predsednik Vladimir Putin 24. maja najavio da će zbog zatezanja odnosa s Bugarskom oko gradnje Južnog toka pribeći planu B i zaobići Srbiju i Bugarsku), trebalo da opomene Evropu da se ne igra više s Gazpromom, jer može ostati bez gasa, ili je ovo samo još jedan od spinova s namerom d se obezvredi navjeći energetski projekat, Gazprom je celu stvar demantovao.

    Ruski gasni gigant nema bar za sada nameru, kako je potvrdio, da odustane od prvobitne maršrute i zaobiđe u celom poslu Srbiju i Bugarsku, ističući da je Bugarska „mostobran” Južnog toka u Evropi, te da spekulacijama za sada nema mesta.

    Ruski mediji su naime spekulisali da bi gasovod išao od Ankare odnosno od Turske i Grčkoj prema Italiji i Austriji, zaobilazeći i Sloveniju i Mađarsku, s kojima je takođe Gazprom potpisao ugovor o gradnji.

    Zanimljivo je i to što isti list nije naveo na osnovu čega je siguran da bi gasovod mogao proći kroz Grčku bez problema, s obzirom da je i ova zemlja baš kao i Bugarska u Evropskoj uniji i da bi EK najverovatnije isti aršin primenio i na Grčku, a sve u cilju da se umanji značaj ruskog gasa.

    I dok se uporno tvrdi da je glavni razlog zbog kog je Bugarska zamrzla sve dalje radove na Južnom toku nepoštovanje zakonodavstva EU pre svega trećeg energetskog paket koji zabranjuje da vlasnik cevi bude i vlasnik gasovoda, s druge strane se čini da je veći problem u tome što su pojedini tajkuni bliski prethodnoj bugarskoj vladi preigrali i preterali s ugrađivanjem u gradnju ovog najvećeg energetskog projetka, zbog čega je njegova cena mnogo puta veća od realne.

    To je sada već javna tajna da je Bugarska vlada, koja ja zakazala nove izbore za 5. oktobar i pala upravo zbog prenapumpanih računa za gradnju Južnog toka.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE