Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Javna ponuda akcija Alibabe najveća u istoriji?

    Izlazak kineske kompanije Alibaba na berzu čeka se sa velikim nestrpljenjem, a prema nekim izveštajima u samo dva dana potražnja je pokrila celokupnu ponudu.

    Veliko interesovanje investitora za inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) te kineske internet kompanije, najverovatnije će dovesti do toga da ponuda bude dosad rekordna u tehnološkom sektoru.

    Te je podatke Reutersu otkrio izvor upoznat sa situacijom, ali nije rekao kreće li se većina ponuda u planiranom rasponu cene od 60 do 66 dolara. Iz Alibaba Groupa odbili su, pak, komentarisati te navode.

    Bude li oko 320 miliona deonica Alibabe u IPO-u upisano po maksimalnoj ceni od 66 dolara, kompanija bi prikupila 21,1 milijardu dolara, najviše u istoriji u tehnološkom sektoru, jer je Facebook u javnoj ponudi 2012. godine prikupio 16 milijardi dolara.

    Ali, kako postoji i opcija za prodaju dodatnih deonica, javna ponuda Alibabe mogla bi postati i najveća u istoriji. Na taj bi način, naime, kompanija mogla prikupiti 24,3 milijarde dolara, čime bi nadmašila dosadašnji rekord Agricultural Bank of China koja je 2010. godine u IPO-u prikupila 22,1 milijardu dolara.

    Javna ponuda deonica Alibabe započela je u ponedeljak u Njujorku, a potom je suosnivač i izvršni direktor Jack Ma strategiju rasta kompanije i korporativnog upravljanja predstavio i investitorima u Bostonu.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE