Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I konobari i poker aparati rade `na crno`

    Kontrolom ugostiteljskih objekata, kladionica i kockarnica u Beogradu otkrivene velike nepravilnosti, trećina radnika radila je na crno, a zbog nelegalnog korišćenja oduzeto je više od 60 automata, poker aparata i računara.

    Podaci koji se bitno razlikuju od prometa preko fiskalne kase, tako da je poreska policija pokrenula jedan predistražni postupak i o tome obavestila nadležno tužilaštvo i očekuju se sada rezultati forenzičke analize tih podataka koji su nađeni u računarima, kaže koordinator Poreske policije Đorđe Vuković.

    Na jednom splavu u kasi je utvrđen manjak od 200.000 dinara, na drugom višak u robi od čak dva miliona. Za ono što će se tek otkriti potrebno je vreme.

    To nisu samo ugostiteljski objekti, nego su registrovani kao privredna društva tako da su i poreska kontrola i poreska policija u punoj aktivnosti što se tiče provere dokumentacije kod tih privrednih društava, napominje Vuković.

    Iako trećina radnika nije bila prijavljena, ispostavilo se da poslodavci ugovor o radu onih koji su prijavljeni ne drže u firmi. Po zakonu, to bi morali jer su kazne i do 100.000 dinara. Za neprijavljene radnike i do dva miliona dinara.

    Inspektori rada su zatekli 33 lica bez zaključenog ugovora o radu, s tim u vezi su naložili poslodavcima rešenje da zaključe ugovore o radu sa tim licima, kaže Vesna Jovanović iz Inspekcija rada.

    Prema statistici Inspekcije rada, u 83 odsto slučajeva poslodavci nakon toga radnika i zaposle. Na taj način u prvih pet meseci ove godine iz "crne zone" izašlo je tri i po hiljade ranika.

    Združena kontrola pokazala je da su beogradske kladionice i kockarnice u "crnom" iz drugih razloga. Od 14 kontrolisanih, deset je imalo velike propuste.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE