Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vujović: Smanjenje ni dinar preko 10 odsto

    Ministar finansija Dušan Vujović kaže da je realno povećanje cene minimalnog rada za 6 ili 7 procenata, a da se zalaže da smanjenje plata i penzija u javnom sektoru ne bude veće od 10 odsto.

    Krajnje vreme da se dobrovoljno krene u uštede i da se na tom planu intenzivno radi, rekao je Vujović za RTS, ističući da će se prvo štedeti tamo gde najmanje boli. Dodaje da je potrebno da se uštedi 700 miliona evra u narednoj godini, i to na strani rashoda.

    "Želimo da uvedemo 10 odsto štednje na gorivu i sličnim materijalima koji se koriste u javnim preduzećima. Potrebne su uštede i na subvencijama koje ne daju efekte."

    Najveće uštede ostvariće se, međutim, na platama i penzijama, kaže Vujović koji očekuje da taj broj ne iznosi više od 10 odsto.

    Fiskalni savet je govorio da je potrebno smanjiti 15 odsto linearno, neki su pominjali i 20 odsto. Moja procena je oko 10 odsto. Rekao sam pre mesec dana da smanjenje neće biti ni dinar preko toga, ali pokušavamo da čak bude i manje, rekao je Vujović.

    Ističe da će se narednih dana postići dogovor o tome da li će oporezivanje biti linearno. Iako će svi biti pogođeni, ministar ističe da će se truditi da što manje budu pogođeni najsiromašniji.

    "Trudićemo se da one koji se nalaze blizu egzistencijalnog minimuma povredimo što manje. Svi će biti povređeni, a bilo bi dobro da teret ovog smanjenja više snose bogatiji, koji to mogu da priušte zarad boljitka društva", rekao je Vujović.

    >>>>Ne pomaže ni 700 miliona evra ušteda?

    Vujović je, rekao da je potrebno u Vladi, ali i u javnim preduzećima da se postigne svest o tome da oni koji imaju najveće plate štede više, a oni koji imaju manje štede manje, navodeći primer EPS koji ima, kako je rekao, skoro dva puta veće plate od proseka.

    Tako bismo svi zajedno postigli nivo efikasnosti koji imaju uspešne zemlje, da imamo fiskalni deficit koji će biti pod kontrolom, ne više od 2,5 odsto BDP, i dug čiji će udeo u BDP početi da pada, naveo je ministar i podvukao da nesuglasica o potrebi uvođenja tih mera nema.

    Vujović je rekao da je realno da se cena minimalnog rada poveća za šest ili sedam odsto, a ne za 20 odsto, koliko su tražili predstavnici sindikata.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE