Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU spremna za razgovor o Južnom toku

    Predstavnici Evropske unije su spremni da sa Rusijom razgovaraju o gasovodu Južni tok ukoliko ruska strana to zatraži, saopšteno je iz Evropske komisije.

    “Uvek smo otvoreni za razgovore o Južnom toku”, rečeno je novinarima iz kancelarije komesara za energiju, po pitanju mogućnosti da i gasovod bude jedna od tema predstojećih pregovora EU, Rusije i Ukrajine u Berlinu.

    Glavna tačka na dnevnom redu trilateralnih pregovora, koji su zakazani za petak, biće problem otplate ukrajinskog gasnog duga, zbog kojih je od aprila suspendovano snabdevanje Ukrajine ovim energentom, ali ukoliko ruska strana to zatraži, možemo da razgovaramo i o Južnom toku, kažu u EK.

    Evropska unija naložila je ranije ove godine svojim članicama da suspenduju radove na izgradnji Južnog toka jer se ne uklapa u evropske antimonopolske zakone.

    Rusija poriče da se evropski zakoni mogu primeniti na taj projekat, s obzirom na to da gasovod delom prolazi kroz teritorije koje nisu pod jurisdikcijom EU, uključujući i Srbiju.

    Ministar ergetike u Moskvi Minister Alexander Novak ranije je izrazio nadu ruske strane da će sa EU razgovarati oko projekta Južni tok. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE