Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Glamočić predsednik Saveta za poljoprivredu

    Upravo osnovani Savet za poljoprivredu trebalo bi da pomogne unapređenju srpskog agrara, posebno kroz saradnju sa Austrijom i Nemačkom, a za predsednika tog tela imenovan je Dragan Glamočić, bivši ministar poljoprivrede.

    Savet za poljoprivredu osnovan je u Pančevu, pri Senatu privrede Srbije, a Glamočićev zamenik je agroekonomski analitičar Milan Prostran, a savet ima ukupno devet članova koji su predstavnici struke i privrede.

    Kako je ukazano, učešće austrijskih firmi u restrukturiranju i oživljavanju prerađivačkog sektora, posebno voća i povrća, velika je šansa za sve, a naročito za izvoz. Stručnjaci navode da su austrijska poljoprivreda i prehrambena industrija komplementarne srpskoj.

    Transfer tehnologija je moguć u mesnoj i mlečnoj industriji, preradi voća i povrća, organskoj poljoprivredi, priplodnim grlima domaćih životinja, industriji ulja, skroba i šećera, što je velika šansa za proširenje saradnje dve zemlje.

    Glamočić je objasnio da Savet neće sklapati poslove i potpisivati ugovore, već će njegova uloga biti spajanje srpskih i austrijskih partnera, koji će putem zvaničnih institucija ostvariti saradnju.

    Kao oblasti u kojima bi Austrija mogla da nam značajno pomogne, Glamočić je naveo razvijanje državne administracije, uprošćavanje procedura kao i formiranje neophodnih institucija, poput Agencije za bezbednost hrane.

    Prostran je naglasio da nam Austrija kao dobar i iskren partner, može pomoći i u podizanju konkurentnosti jer će od sledeće godine nastati "pravi rat" na tržištu EU zbog ukidanja svih kvota i potpune liberalizacije.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE