Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF: Svet posustaje, Nemačka odmaže

    Svetska privreda bi mogla ući u fazu dugotrajnog slabog rasta dok se zemlje bore sa visokim dugovima iz prošlosti i nezaposlenošću, upozorava direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.

    Među pozitivnim primerima su Sjedinjene Američke Države SAD koje se uspešno oporavljaju, iako je oporavak od dvogodišnje recesije, najslabiji još od Drugog svetskog rata, prenosi Reuters.

    U problemima je i Japan, posebno nakon što je u drugom kvartalu zabeležio pad od 7,1 odsto na godišnjem nivou, upozorila je Lagarde i poziva je vlade da preduzmu potrebne mere, koje bi trebale dati zamah posustalim privredama.

    Očekuje se da će MMF smanjiti prognoze za svetsku ekonomiju, prema kojima se za ovu godinu očekivao rast od 3,4 odsto, dok je 2015. rast trebao iznositi 4 procenta.

    Najveću zabrinutost izaziva evrozona, nakon što su na prošlomesečnom sastanku G20 propali dogovori o konkretnim merama, zbog otpora Nemačke.

    Mere koje poduzima Evropska centralna banka za sada ne uspevaju da podstaknu privredu zone evra, a Nemačka i dalje odbija da poveća potrošnju koja bi potpomogla rast.

    Nemačka je već mesecima pod pritiskom da iskoristi svoja budžetska sredstva za podsticaj privrede smanjenjem poreza i izgradnjom saobraćajne, energetske i telekomunikacijske infrastrukture.

    Ipak kancelarka Angela Merkel to odlučno odbija, a zvanični stav Berlina je da nemačka Vlada čvrsto ostaje pri strategiji uravnoteženog budžeta.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE