Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Goldman Sachs hoće RTB Bor

    Za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor zainteresovano je čak 15 investitora, od kojih su četiri iz Srbije, dok je među strancima najzvučnije ime Goldman Sachs, investicione banke iza koje se verovatno "krije" neki investitor,  pišu Novosti.

    U privatizaciji basena žele da učestvuju i kanadske i američke firme koje već rade na našem tržištu. Za kupovinu je zainteresovano čak 15 investitora, od kojih su četiri iz Srbije.

    Među strancima, najpoznatija od njih je Goldman Sachs, investiciona banka, iza čijeg pisma o zainteresovanosti je, očigledno, skriven neki veći investitor, saznaju Novosti. Ova institucija, naime, pruža finansijske usluge velikim korporacijama, bogatim pojedincima, ali i vladama raznih država.

    Sa spiska od 15 mogućih kupaca, koji su se javili našoj Agenciji za privatizaciju, svega je nekolicina iz metalskog sektora. Kanadski Mundoro Capital, koji se bavi akvizicijama, istraživanjem i razvojem, već je prisutan u Srbiji i ima dozvole za istraživanje ruda.

    Osim nje, iz ove države se javila i kompanija Reservoir Minerals, koja u Srbiji ima već 12 licenci za istraživanje ruda, što uključuje projekte istraživanja zlata, srebra, bakra, olova i cinka. 

    I zainteresovani investitor iz Amerike već je prisutan kod nas. New Generation Power iz SAD, bavi se, osim istraživanjem i vađenjem ruda, i energetikom u domenu obnovljivih izvora. Već postoje preliminarni sporazumi sa Srbijom i EPS oko energetskih projekata.

    Druga zainteresovana firma iz ove države,Simon Metalurgic, registrovana je u Delaveru, popularnoj američkoj ofšor zoni.

    I iz Belike Britanije pristiglo je pismo jedne od "sektorskih" kompanija. Reč je o firmi Lundin Mining, koja u oblasti metalske industrije ima razvijeno poslovanje i projekte u Portugaliji, Švedskoj, Španiji i SAD, gde proizvode bakar, cink, olovo i nikl.

    Među srpskim firmama zainteresovana je Tara Consulting iz Beograda, u vlasništvu Tomislava Živanovića. Tu je i Stema Balkan Consulting, takođe iz glavnog grada, sa dva zaposlena, vlasništvo Zorana Milinkovića.

    Sledi Gama sistem iz Požarevca, sa jednim zaposlenim, u vlasništvu Slobodana i Gorana Petrovića i četvrta srpska firma zainteresovana za Bor je, u stvari kineska, a reč je o Betec Resources sa sedištem u centru Beograda, sva četiri njena vlasnika su iz Kine.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE