Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gas ponovo poskupljuje

    Gas u Srbiji prosečno će poskupeti od novembra za sve kupce 3,6 odsto, a za domaćinstva 3,3 odsto, kao posledica rasta kursa dolara kojim se plaća uvoz gasa, saopštila je Agencija za energetiku.

    Nova uprosečena cena gasa iznosiće za sve kupce 45 dinara a za sva domaćinstva 49 dinara po metru kubnom, bez poreza na dodatu vrednost.

    Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na nove cene prirodnog gasa za javno snabdevanje za 32 javna snabdevača, koje će se primenjivati najranije od 15. novembra za domaćinstva, a od 1. novembra za ostale kupce.

    Do promene cena gasa došlo je zbog rasta kursa dolara kojim se plaća uvozni gas, a koji je za poslednjih 15 dana septembra iznosio 92,4 dinara. To je za 4,3 odsto više od kursa primenjenog za obračun sadašnje cene gasa.

    Na osnovu novog kursa utvrđena je nova cena. U pozadini ovih promena je rast kursa dolara u odnosu na evro, navodi se u saopštenju Agencije za energetiku.

    U Srbiji 249.000 domaćinstava ima priključak na gas. Prosečna godišnja potrošnja po domaćinstvu u 2013. godini je bila 873 kubika. Nakon ovog povećanja, prosečan godišnji račun za gas biće 47.000 dinara.

    Regulisana cena gasa se, inače, menja kada dođe do promene nabavnih cena i odnosa uvoznog i domaćeg gasa, a usklađuje se i sa promenama petnaestodnevnog proseka kursa dolara.

    Od septembra 2013. godine cena gasa po kojoj Srbijagas, na osnovu tendera koji je sprovela Vlada, snabdeva sve javne snabdevače, usklađuje se sa realnim troškovima po kojima on kupuje iz uvoza i domaće proizvodnje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE