Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusija `čeka` srpsku robu, možda i Fiat

    Ekonomske veze Rusije i Srbije su uspešne i ovo je prilika da se poboljšaju. Povoljan momenat za izvoz srpskog agrara, a moguć je i ustupak oko bescarinskog izvoza Fiata 500L, ekonomski su signali posete Srbiji predsednika Rusije Vladimira Putina.

    Putin po treći put u Beogradu, prisustvuje vojnoj paradi povodom 70 godina od oslobođenja srpske prestonice u Drugom svetskom ratu. U razgovorima sa državnim vrhom još jednom su potvrđeni dobri sveukupni odnosi Rusije i Srbije. U ruskoj delegaciji su, između ostalih, i ministar energetike Aleksandar Novak i predsednik Izvršnog odbora Gazproma Alexey Miller.

    Ipak, u razgovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem, primat je stavljen na "životnim" odnosno ekonomskim temama, od energetskih, preko poljoprivrednih do industrijskih i infrastrukturnih projekata koji direktno ili indirektno povezuju dve zemlje.

    Srbija nikada neće zaboraviti sovjetske trupe koje su pomogle da Beograd i Srbija budu slobodni. Ali, znate da sam težak čovek, ja ću da pređem na ove "manje važne stvari" i ekonomske probleme koji su za nas od ogromnog značaja, a ne važe dako važno kao ove druge stvari, rekao je Vučić u razgovoru sa ruskim predsednikom.

    "Molim Vas, dozvolite uvoz 500L"

    Robna razmena sa Rusijom dostiže 26 milijardi dolara, a Srbija jedina evropska zemlja koja može da izvozi svinjsko meso u Rusku Federaciju, konstatovao je Vučić i dodao da će taj izvoz ubuduće biti i veći.

    Premijer Vučić zamolio je Vladimira Putina da dozvoli bescarinski izvoz Fiata 500L u Rusiju. Znate da mi proizvodimo Fiat, ali to je "zdelano v Serbiji", pa vas molim da povećate izvoz tih automobila u Rusiju, rekao je Vučić.

    Slažem se da su trgovinske i ekonomske veze uspešne. Jedna od najvećih ruskih kompanija je NIS, koji je jedan od najvećih budžetskih platiša u Srbiji. Druga kompanija je Lukoil, koja je uložila oko 300 miliona dolara. Što se tiče poljoprivrede, za Srbiju je pogodan momenat da zauzme dobro mesto na ruskom tržištu, ocenio je Putin.

    Više od toga mogli bismo da raspravimo o kompletnom procesu investicija, mi bismo mogli da kreditiramo srpska preduzeća, rekao je Putin koji smatra da bi neki proizvođači iz EU mogli da ulažu u proizvodnju u Srbiji, kako bi izvozili u Rusiju.

    "Uzimajući u obzire naše dobre odbnose s Italijom, možemo da se dogvorimo oko kvota u vezi sa izvozom Fiata 500L u Rusiju", naglasio je Putin.

    Srbija već duže pokušava da sa Rusijom dogovori da automobil 500L bude uvršten na listu proizvoda za koje važe odredbe o slobodnoj trgovini dve zemlje, međutim, to joj do sada nije pošlo za rukom.

    Ukoliko do dogovora o izvozu 500L u Rusiju dođe, to će biti značajan podsticaj za kragujevačku fabriku Fiat automobili Srbija, koja je poslednjih meseci smanjila proizvodnju zbog pada tražnje u zapadnoj Evropi. To bi opet bio veliki plus za srpski izvoz, jer je FAS ubedljivo najvažniji izvoznik u Srbiji.

    Ekonomski odnosi prate prijateljske

    Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je na početku razgovora sa Putinom, da Srbija vidi u Rusiji svoj velikog saradnika, saveznika i partnera i neće ugroziti svoj moral bilo kakvim lošim ponašanjem prema Rusiji.

    Prema Nikolićevim rečima, ovi razgovori su prilika da se poboljša ekonomska i privredna saradnja dve zemlje, očekujući pomoć Rusije u oblasti poljoprivrede i eneregetike, a posebno u oblasti petrohemije, kao i povećanje robne razmene. 

    Ekonomska saradnja, kako je rekao, prati naše prijateljstvo dve države i precizirao da je robna razmena u prvih šest meseci povećana. Nikolić je naveo da je uvoz iz Rusije veći nego što Srbija izvozi u tu zemlju prevashodno zbog energenata.

    Prema očekivanjima Putina, trgovinske veze dve zemlje će napredovati i biti sve bolje. Uveren sam da nas čeka zajednička uspešna budućnost, istakao je Putin i dodao da će nastaviti da čini sve kao bi se odnosi dve države razvijali postupno i u skladu sa interesima dva naroda.

    Putin je dodao da Rusija ne trguje svojim prijateljstvima i da se principijelna podrška Srbiji o pitanju Kosova i Metohije ne može menjati.

    Oko 1.000 novinara iz 170 medija

    Zapadni mediji ocenjuju da će poseta i prisustvo na vojnoj paradi u Beogradu biti prilika za ruskog predsednika Vladimira Putina da pokaže da Moskva i dalje ima uticaja u regionu, dok Srbiju, kandidata za EU koji pokušava da balansira između Istoka i Zapada, donekle stavlja u neugodan položaj.

    Agencija AP navodi da će centralno mesto razgovora ruskog predsednika sa srpskim zvaničnicima zauzeti ekonomska pitanja i energetika, uključujući izgradnju Južnog toka, kojem se "protivi EU".

    Oko hiljadu novinara iz 170 medijskih kuća iz zemlje i inostranstva pratilo je posetu ruskog predsednika Vladimira Putina i vojnu paradu povodom 70 godina od oslobođenja Beograda.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE