Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Dronaža` plata i penzija

    Usvojeni rebalans budžeta je, prema aktuelnoj vlasti, prvi i najvažniji korak ka dugoročnom ozdravljenju ekonomije na duge staze, ali u kratkoročnoj praksi je poslednji oficijelni korak ka smanjenju penzija i plata u javnom sektoru, od kojih "živi" veliki deo Srbije.

    Makroekonomska stabilnost izraženija je nego ikad u novijoj srpskoj istoriji, rekao je premijer Aleksandar Vučić u petak, dan kada je Skupština počela raspravu o rebalansu budžeta koji obuhvata pomenuta smanjenja.

    Ipak, čini se da je cena na "mikro" planu prevelika, skoro nepodnošljiva, s obzirom na to da će započeti rezovi samo dodatno osiromašiti i onako siromašne građane, kojima su, bar većini, i dosadašnja primanja i izdaci bili u "deficitu".

    Kada je UEFA donela odluku da se zbog incidenata na utakmici Srbija – Albanija, posle famoznog leta drona sa "nepostojećom velikoalbanskom zastavom", Srbiji dodeli službena pobeda od 3:0 uz tri boda, umalo nije iznenadila i dopuna odluke prema kojoj se Srbiji oduzimaju ta ista tri boda, uz kaznu od 100.000 evra.

    Ovakav presedan u istoriji kažnjavanja od strane UEFA, nije bio toliki šok, koliko je on došao u pravi ili najgori čas, odnosno istovremeno sa definitivnom potvrdom da će penzije i plate u javnom sektoru biti smanjene za 10, pa i više procenata.

    Tokom skupštinske rasprave, ali i mesecima ranije, otkako se smanjenja naziru kao izvesna, iz vladajućih struktura se ti rezovi ocenjuju kao neophodni i rezultat su neodgovornog ponašanja prethodne vlasti, koja je "pred izbore povećavala plate i penzije zbog populizma".

    Ispada da je dron kojim je prethodna vlast upravljala nad Srbijom, nosio "zastavu nepostojećeg podizanja standarda", zbog čega je aktuelna vlast odnela "službenu" pobedu, ali kojoj je oduzeto bodovanje za obračun zarada, čime će Srbija, odnosno narod, morati da plati kaznu, ne zbog drona, već zbog posledica njegovog leta.

    "Kazna" koju ćemo platiti, i plaćati, ipak, ne brine koliko je i da li je zaslužena, već koliko je i da li je izdržljiva.

    Premijer je najavio da će 2016. godine Srbija ostvariti rast od 2,6 odsto, ali smanjenje plata i penzija će, prema nekim procenama, "važiti" možda do 2017. godine, kad uveliko budu trajale kvalifikacije za neko naredno fudbalsko prvenstvo. Ostaje samo jedno pitanje: Hoćemo li (moći) da se kvalifikujemo za ono 2016?

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE