Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Ekonomija definiše Zapadni Balkan`

    Budućnost Zapadnog Balkana neće više određivati politika, već ekonomija, izjavio premijer Aleksandar Vučić na početku predavanja u Londonskoj školi ekonomije, uz poruku da je Srbija jedinstveno tržište za investitore.

    "Politika više nije tako važna", već je ekonomija ta koja definiše budućnost Zapadnog Balkana. Srbija je posvećena putu ka EU, nećemo nikoga da molimo da nas prihvati, mi moramo da sprovedemo reforme da to zaslužimo, rekao je Vučić na početku predavanja.

    Pred prepunim amfiteatrom, Vučić je studentima održao govor na temu "Pogled u budućnost – Srbija i Zapadni Balkan u Evropskoj uniji". On je poručio da je Srbija jedinstveno tržište za investitore i da, ulažući u infrastrukturu i poboljšanje svog investicionog ambijenta, ima potencijal da postane trgovinski centar ne samo u regionu već i šire.

    "Za mene je najveći izazov u regionu ekonomskog karaktera, zato što ekonomske teškoće bacaju mračnu senku na naša stremljenja", naglasio je Vučić i dodao da je Srbija prva u regionu sprovela fiskalnu konsolidaciju bez ikakve spoljne intervencije.

    "Sada smo više nego ikada ranije ohrabreni da idemo dalje i učinimo više kako bismo promenili tešku situaciju u kojoj se naša zemlja nalazi", naveo je Vučić. Ono što ujedinjuje i pokreće sve reforme je, kako kaže, potreba za političkom hrabrošću.

    Potrebna nam je politička hrabrost da vladamo javnom potrošnjom, da sprovedemo neophodne reforme u oblasti rada, i politička hrabrost da se čvrsto držimo puta ka ostvarivanju veće regionalne stabilnosti i ekonomskih mogućnosti, istakao je Vučić.

    Premijer je naveo da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kinom, ali je istakao da je najvažnija stvar "modernizacija i nastavak reformi".

    Na pitanje o nedavnoj poseti ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, Vučić je rekao da je uloga Rusije u oslobađanju Beograda očigledan razlog zašto je Putin pozvan na paradu. "Srbija želi dobre odnose s Rusijom, ali to neće promeniti njen strateški cilj – ulazak u EU", rekao je premijer.

    Povodom gasovoda Južni tok, Vučić je rekao da je Srbija potpisala dobar ugovor s Rusijom, ali da je odlučila da ne počinje radove pošto je to sad pitanje u odnosima EU i Rusije.

    Vučić je istakao da su automobilska industrija, IT i rudarstvo ključni sektori za razvoj Srbije. Premijer boravi u dvodnevnoj poseti Velikoj Britaniji.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE