Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nova Doing Business lista: Srbija u regionu i dalje samo ispred BiH

    Svetska banka objavila je najnoviju listu indeksa poslovanja "Doing Business" na kojoj je Srbija na 91.mestu. To je za 14. lošija pozicija u odnosu na prethodnu godinu, međutim treba imati u vidu da je prema prvom izveštaju u oktobru 2013.godine, Srbija bila na 93.mestu, da bi naknadnom korekcijom podataka skočila na 77.mestu. Tako da i ovaj prvi izveštaj treba uzeti sa rezervom.

    U regionu je najbolja Makedonija (30.mesto), slede Crna Gora (36), Bugarska (38), Rumunija (48), Slovenija (51),  Mađarska (54), Hrvatska (65) i Albanija (68).

    U izveštaju se navodi da kada bi neko hteo da započne biznis u Srbiji potrebno mu je šest procedura i 12 dana po čemu smo 66. u svetu.

    Kada je reč o dobijanju građevinskih dozvola, tu smo i dalje među najlošijima u svetu, jer je za tu dozvolu potrebno čak 16 procedura i 264 dana. Po tome smo 186. od 189 zemalja.

    Za dobijanje struje potrebno je četiri procedure i 131 dan, što nas čini 84. u svetu.

    Srbija po ovom izveštaju najbolje stoji u segmentu zaštite investitora i manjinskih akcionara, na visokom 32. mestu, po jednostavnosti plaćanja poreza Srbija je na 165. mestu, a u rešavanju nesolventnosti pala je na 48. mesto sa procedurom koja u proseku traje dve godine, s troškovima u vrednosti 20 odsto nekretnine i stopom povraćaja od 29,2 odsto.

    Na prvom mestu svetske liste i dalje se nalazi Singapur, slede Novi Zeland i Hongkong.

    Ovim istraživanjem obuhvaćeno je 189 zemalja, a istražena su područja poput pokretanja poslovanja, građevinskih dozvola, dostupnost izvora električne energije, dostupnosti kredita, poreske politike, prekogranične trgovine itd.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE