Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dogovor Vučića i Putina o gasu

    Predsednik Vlade Aleksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin u telefonskom razgovoru dogovorili način saradnje po svim pitanjima vezanim za isporuke ruskog gasa Srbiji i model isplate dugova.

    Predsednik Putin je prihvatio molbu premijera Vučića o povoljnijem načinu snabdevanja gasom tri velika srpska hemijska kombinata, saopšteno je iz vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

    Vučić i Putin su dogovorili da ostanu u redovnom kontaktu kako bi na partnerskim i prijateljskim osnovama rešavali sva pitanja od zajedničkog interesa, navedeno je u saopštenju.

    Prema pisanju lista Novosti, dug za gas od 224 miliona dolara Srbija će plaćati iz tri dela, a dvojica zvaničnika saglasila su se da Beograd do kraja godine uplati 100 miliona dolara.

    Druga "rata" biće isplaćena do kraja 2015, a ne do marta, kako je prvobitno bilo planirano. Ostatak od 24 miliona dolara naša država biće dužna da uplati tokom 2016. godine.

    Saopštenje o razgovoru Putina i Vučića stiglo je i iz Kremlja, čija pres služba je saopštila da je ruski predsednik razmotrio sa premijerom Srbije tok realizacije dogovora postignutih u okviru posete šefa ruske države Srbiji u oktobru. Kremlj navodi da su Putin i Vučić razgovarali na inicijativu srpske strane.

    Premijer je ranije rekao da Srbija priznaje svoj dug i da je u redu da isplati 100 miliona evra, ali da bi "za nas bilo preveliko opterećenje da odjedanput ili do marta plaćamo 200 miliona evra".

    Smatramo da postoje razlozi zbog kojih bi Srbiji trebalo da se izađe u susret, jer ne mislimo da je sve idealno u poslovanju pojedinih kompanija u Srbiji, ali te primedbe ćemo na partnerski način da iznesemo", rekao je Vučić.

    Premijer je istakao da je njegov posao da štiti interese Srbije i da će to da radi, dodajući da građani ne treba da brinu.

    Vučić je ponovio da 100 miliona duga nije problem, ali da bi vraćanje 200 miliona do marta za Srbiju bilo veoma teško "i odrazilo bi se na javni dug i fiskalni deficit koji želimo da držimo pod kontrolom u 2015."

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE