Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lončar: Posao za stotine medicinara

    Od ponedeljka će početi zapošljavanje više stotina medicinskih radnika, najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ističući da je sa sindikatima u zdravstvu postignut dogovor i da više neće biti štrajkova.

    Gostujući na B92 povodom štrajka sindikata u zdravstvu, Lončar je rekao da nema pregovora o odustajanju od odluke o smanjenju plata, a da je sve drugo prihvatljivo.

    "Mi smo se u razgovorima saglasili da je zajednički cilj da popravimo situaciju, jer ne znam ko bi više od mene želeo da se situacija popravi i da napravimo rezultat u toku mog mandata", rekao je Lončar.

    On je dodao i da je ovaj štrajk ranije bio najavljen, ali da je dogovoreno da neće biti štrajka svake srede kako je prethodno bilo rečeno.

    "To je dogovor sa sindikatima i mi nastavljamo sa pregovorima. Što se tiče platnih razreda, tu smo se dogovorili. Što se tiče kolektivnih ugovora, od 150 stavki za oko 140 smo se dogovorili, a preostalih 10 ne zavise samo od Ministarstva zdravlja", kaže Lončar.

    Iz ministarstva poručuju da će, nakon stabilizacije ekonomske situacije i ukidanja mera štednje, zaposleni u zdravstvu biti prvi na listi za korekciju ličnih prihoda.

    Zaposleni u zdravstvu biće prvi na listi za korekciju ličnih prihoda nakon stabilizacije ekonomske situacije, naglasio je Lončar, koji je rekao da je sa sindikatima dogovoreno oko 90 odsto njihovih zahteva.

    Lončar je rekao i da lekari, niti bilo ko drugi, neće biti izuzet iz odluke o smanjenju plata. "O smanjenju plata ne pregovaramo", naveo je ministar Lončar i najavio da će od ponedeljka početi zapošljavanje više stotina medicinskih radnika, među kojima i veliki broj lekara. 

    Štrajkom do bolje komunikacije

    Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić ističe da je do štrajka došlo jer dogovor nije bio moguć.

    Moram da kažem da smo mi komunikaciju sa Ministarstvom zdravlja uspostavili, a posebno je dobra od momenta kada smo počeli da pričamo o štrajku. Mi se sada sastajemo redovno, čak i dva puta nedeljno, što je jako dobor", kaže Cvetić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE