Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poreski raj za velike kompanije pod istragom EU

    Evropska unija pokrenula je istragu oko poreskih olakšica koje Luksemburg nudi inostranim kompanijama, a pomoću kojih su, prema jednom istraživanju, velike kompanije "provukle" više stotina milijardi dolara.

    Istragu EU je potvrdio portparol novog predsednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera, Margaritis Schinas, nakon što su u javnost procureli dokumenti o sporazumima koje je Luksemburg sklapao sa kompanijama.

    Dokumenti stavljaju Junckera u središte pažnje, budući da je on bio premijer Luksemburga 19 godina, tokom kojih su potpisani mnogi od spornih sporazuma, prenosi agencija France presse.

    Komisija je prošlog meseca saopštila da je pokrenula formalnu istragu koja treba da pokaže da li se sporazumi koje je Lukseburg sklopio sa američkom kompanijom za onlajn prodaju Amazon i finansijskom filijalom italijanskog prozivođača automobila Fiat mogu okarakterisati kao nezakonita državna pomoć.

    Dokumenti koje je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) pokazali su da su stotine najvećih svetskih kompanija, među kojima su Pepsi i IKEA, sklapale tajne sporazume sa Luksemburom da bi izbegle plaćanje više milijardi dolara poreza.

    IKEA, Pepsi, Amazon i još 340 drugih velikih međunarodnih kompanija imaju tajne ugovore s vladom Luksemburga, zahvaljujući kojima gotovo da i ne moraju plaćati porez na dobit.

    Istraživanje ICIJ pokazalo je da su velike kompanije između 2002. i 2010. godine kroz Luksemburg "provukle" više stotina milijardi dolara. Za potrebe ovog istraživanja 80 novinara iz 26 zemalja obradilo je gotovo 28.000 stranica dokumenata. Ovu svoju operaciju nazvali su "Luxembourg Leaks".

    Saznali su da velike kompanije izbegavaju plaćanje poreza u matičnim zemljama zahvaljujući specifičnim ugovorima, takozvanim "pismima utehe", koje im izdaje ministarstvo financija u Luksemburgu. Najčešće novac putem pozajmica ili isplati dividendi cirkuliše između sestrinskih firmi, kako bi se smanjio ili u potpunosti eliminisao profit koji "povlači" porez.

    Primera radi, američki FedEx u svoju je podružnicu u Luksemburgu preusmeravao sav profit svojih firmi iz Meksika, Francuske i Brazila, što im je omogućilo da porez na dobit državi Luksemburgu plaćaju po mizernoj stopi od 0,25 odsto.

    Stoga je veoma teško naći međunarodnu kompaniju koja nema svoje predstavništvo u Luksemburgu. Posebno imajući u vidu da im u takvim kancelarijama zaposleni uopšte nisu potrebni, dovoljno je imati poštansko sanduče. Tako je na samo tri adrese u Luksemburgu prijavljeno skoro 4.500 firmi.

    Ove vrste mahinacija ne bi bile moguće bez saradnje luksemburških vlasti. Poreski zakon u Luksemburgu kompanijama daje mogućnost da unapred predloži kako će i po kojoj stopi plaćati porez. Jedini limit je mašta njihovih računovođa, koji predmetne olakšice moraju da opravdaju.

    Direktor luksemburške državne agencije zadužene za praćenje financijskih operacija Nicolas Mackel tvrdi da je sve legalno. "Naš poreski sistem je kompetitivan. Nema tu ničeg nepoštenog, niti neetičkog", kaže Mackel.

    "Prethodno odobrenje poreskih prijava dobro je ustanovljena praksa u mnogim zemljama Europske unije poput Nemačke, Francuske, Holandije i Ujedinjenog Kraljevstva. To nije u koliziji s evropskim zakonima dok god su svi poreski obveznici u sličnoj poziciji i jednako su tretirani", piše u izjavi luksemburškog Ministarstva finansija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE