Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sve bliži sporazumu sa MMF

    Na sastanku delegacije Srbije, koju je predvodio premijer Aleksandar Vučić, i predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda, postignuta je saglasnost oko najvećeg broja ključnih pitanja.

    Predstavnici MMF su nakon sedmodnevnih razgovora sa predstavnicima vlasti izrazili zadovoljstvo postignutim nivoom saradnje sa institucijama Vlade Srbije. Restrukturiranje javnih preduzeća jedna od ključnih reformi koje Srbija mora da sprovede u cilju dobijanja novog aranžmana, smatra MMF.

    Prvi čovek Vlade je izrazio očekivanje da će novi sporazum sa MMF biti potpisan, s obzirom na to da Srbija sprovodi strukturne reforme, čime je pokazala da poštuje dogovor postignut tokom prethodnih susreta sa članovima MMF.

    "Suština je u tome da MMF insistira na onome što je dobro za nas, a to je ozbiljna i sprovodljiva reforma javnih preduzeća. Ako u tome uspemo, odlično, a ako ne, ne samo da nam MMF neće pomoći, već ni sami sebi nećemo moći da pomognemo", objasnio je premijer pre sastanka.

    Prema njegovim rečima, problem to što su javna preduzeća uzimala kredite "koliko su hteli", a to je ulazilo u javni dug. On je objasnio da je zbog toga stvarni javni dug oko sedam, a ne 5,6 odsto BDP i da "smo se dovoljno lagali da je manji".

    Vučić je, na kritike pojedinih političara da nikakvih reformi nema, uzvratio da je jasno da vlada, naprotiv, provodi najsveobuhvatnije reforme u istoriji Srbije, za šta stižu i potvrda i priznanje iz celog sveta.

    Premijer je ponovio procene da ćemo 2015. godine imati privredni rast u visini od 1, 5 odsto, a u 2016. i "daleko ozbiljnije rezultate".  On je dodao da očekuje da će se naredne godine raditi veliki infrastrukturni projekti u javno-privatnom partnerstvu i kazao da očekuje proširenje aerodroma, a da u maju očekuje da počnu radovi i izgradnja projekta "Beograd na vodi".

    Sve će se to raditi, kako je rekao, u saradnji sa stranim partnerima i njihovim novcem, kako se ne bi stvarao dodatni budžetski deficit.

    Sastanku su prisustvovali i ministri Kori Udovički, Dušan Vujović, Željko Sertić, Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić i Snežana Bogosavljević-Bošković. Oni su razgovarali sa stalnim predstavnikom MMF u Srbiji Daehangom Kimom i šefom Misije MMF za Srbiju Zuzanom Murgasovom, navodi se u saopštenju Vlade.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE