Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Emil Tedeschi kupio `Bakinu tajnu`

    Atlantic Grupa je potpisala ugovor o stopostotnom preuzimanju Foodlanda d.o.o. sa sedištem u Beogradu i proizvodnim pogonima u podnožju Kopaonika, u naselju Igros, potvrđeno je danas. 

    Preuzimanje formalno stupa na snagu po odobrenju Srpske komisije za zaštitu konkurencije, očekivano početkom iduće godine.

    U 2014. očekuje se ukupan promet ove kompanije od 8 miliona evra. Akvizicija prehrambene kompanije s prepoznatljivim brendom Bakina tajna i paletom proizvoda vrhunske kvalitete predstavlja pojačanje brendiranog asortimana Atlantic Grupe i dodatni impuls u internacionalizaciji poslovanja. Asortiman Foodlanda prisutan je, naime, u više od 20 zemalja, a oko trećine ukupne proizvodnje izvozi se na tržišta izvan regije (zapadnoevropsko, američko, australijsko, rusko, japansko).

    „Daljnji razvoj kompanije i proizvoda u asortimanu zahtijeva značajna ulaganja i iz tog smo razloga već duže vreme o oblicima dokapitalizacije pregovarali s nizom potencijalnih partnera. Atlantic Grupa se pokazala kao vrlo ozbiljan sagovornik koji razume prirodu našeg posla, način na koji radimo, vrednost brendova, serioznost i predanost pristupa našim proizvodima od ploda pa preko pažljive proizvodnje u najboljoj tradiciji naših baka i sve do pakiranja i police, koji razume potrebu da se u njih ulaže i ima razvojnu viziju. U razgovorima smo dobili poverenje da je reč o strateškom ulagaču koji će znati dobro upravljati brendovima Foodlanda, razvijati portfelj i unaprediti tržišne pozicije. Na to ukazuje stručnost demonstrirana tokom dubinskog snimanja i pregovora o kupovini, kao i ukupno iskustvo i rezultati dosad preuzetih brendova u sistemu Atlantica“, objasnio je dosadašnji većinski vlasnik Foodlanda Vaso Lekić.

    „Proizvodi Foodlanda pravi su dragulj prehrambene industrije i najbolji ambasador kvalitete i mogućnosti koje ima autentična regionalna proizvodnja hrane u svetu. Ovaj brend ima značajan razvojni potencijal u regionu i izvan njega, gde već ostvaruje odlične rezultate. Time ova akvizicija pogađa oba cilja definiše u Atlanticovoj strategiji razvoja – širenje postojećeg brendiranog portfelja i internacionalizaciju“, kazao je predsednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

    Foodland je prema podacima Agencije za privredne registre u 2013. imao prihod od 1,2 milijarde dinara ili nešto više od 10 miliona evra. Dobit je nešto veća od 100.000 evra, pisao je danas Tportal.

    Kako navodi hrvatski sajt, preduzeće je visoko zaduženo, i to prema finansijskim institucijama: kratkoročne obaveze su veće od sedam miliona evra, a dugoročne iznose oko milio i po evra. Zaduženost je takođe dvostruko veća od kapitala što upućuje da kompaniji hitno treba dokapitalizacija ili jak strateški partner.

    Foodland je osnovan 1998., proizvodnju ima u podnožju Kopaonika, godišnje preradi oko 3.000 tona voća i povrća. Ima oko 160 različitih proizvoda i oko 150 zaposlenih, izvozi na dvadesetak tržišta, piše Tportal.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE