Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Železnice se dele na dve firme

    Železnice Srbije će do kraja godine biti podeljene na dva preduzeća, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i poručila da Srbija mora da ubrza reformisanje javnih preduzeća.

    Železnica do kraja godine mora praktično da ima dva preduzeća, za infrastrukturu i prevoz putnika i robe, rekla je ministarka Mihajlović novinarima u Klubu poslanika, i najavila da će razgovarati sa delegacijom MMF o reformi javnih preduzeća.

    Odluka o tome doneta još u maju i sada treba da se realizuje, rekla je ona, ističući da će vlada vrlo brzo imenovati novog direktora Železnica i da će to preduzeće dobiti i izvršne direktore, koji će imati zadatak da se železnice što pre reformišu.

    "Ono na čemu posebno insistira MMF je reforma železnice i pronalaženju načina da smanjimo subvencije tom preduzeću i da ubrzamo reformisanje", kaže Mihajlović.

    Ona je navela da su reforme više započete u putevima nego železnicama i da će uskoro se Koridori Srbije pripojiti Putevima Srbije, što će omogućiti uštede između 20 i 30 odsto i ubrzati realizaciju aktuelnih projekata.

    Gradnja i pre konverzije

    Novim Zakonom o planiranju i izgradnji, koji će se tokom novembra naći u skupštinskoj proceduri, biće dozvoljena gradnja i na lokacijama sa pravom korišćenja zemljišta, izjavila je Mihajlović.

    "Konverzija će svakako biti rešena, a ono što će biti pomoć i način kako da odblokiramo građevinsku industriju jeste da svako ko ima pravo korišćenja ima i pravo gradnje, što je Zakonom o planiranju i izgradni iz 2009. bilo zabranjeno i to je onemogućilo razvoj građevinske industrije, kazala je Mihajlović.

    Država mora, kako je rekla, mora da sačeka analizu efekata konverzije prava korišćenja u pravo svojine, posle čega će konverzija tokom 2015. biti regulisana posebnim zakonom.

    >>>>Mihajlović: Oko 300.000 objekata za rušenje

    Sa druge strane, novi Zakon, koji bi trebalo da bude usvojen ove godine, omogućiće dobijanje građevinske dozvole za 28 dana na jednom šalteru i pokretanje dobijanja elektronske građevinske dozvole do polovine naredne godine.

    Ona je istakla da građani nemaju razloga strahuju da će morati skupo da plaćaju za građevinsku dozvolu, jer će se ona dobijati na jednom šalteru, tako da se neće plaćati mnoge takse koje sada postoje.

    Održivo stanovanje ne samo za bogate

    Govoreći o unapređenje stanovanja u Srbiji, na dvodnevnom skupu "Jačanje nacionalnih kapaciteta za održivo stanovanje", ministarka Mihajlović je istakla da je cilj države da omogući održivo stanovanje i kvalitetnu gradnju za sve građane.

    Moramo da smanjimo štetne emisije u toj oblasti i da povećamo energetsku efikasnost. Moramo da omogućimo građanima, uz najmanje troškove, da živimo zdravo i bezbedno i da to ne bude privilegija bogatih već svih", istakla je potpredsednica vlade.

    Ministarstvo je, kako je navela, učestvovalo u izradi Ženevske povelje UN o održivom stanovanju, koja bi trebalo da bude usvojena u aprilu naredne godine. Ona je napomenula da se u Srbiji u proseku rasipa oko 40 odsto energije u stanovima, zatim da se ne vodi računa koji se materijali koriste i po kojim standardima. 

    Koordinator UN u Srbiji Irena Vojačkova Solarno je istakla da skoro sve zemlje u regionu moraju da porade na unapređenju modela stanovanja i uhvate korak sa svetom.

    "Ovo je dobar trenutak za početak ovog programa u Srbiji", istakla je Solarno i dodala da će UN pomoći Srbiji i uskoro sa srpskom vladom utvrditi petogodišnji plan aktivnosti, a sve u cilju daljih evropskih integracija naše zemlje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE