Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ECB će kupovati i državne obveznice

    Čelnik Evropske centralne banke Mario Draghi kaže da je, po potrebi, spreman da odobri i kupovinu državnih obveznica kako bi se otklonila spirala recesije i deflacije u evrozoni, prenose evropski mediji.

    U sklopu tromesečnog "monetarnog dijaloga" sa zastupnicima Evropskog parlamenta, Draghi je poručio da je ECB "jedinstvena u čvrstoj odluci da se upotrebe dodatni nekonvencionalni instrumenti u okviru njegovog mandata", prenosi portal EUobserver.

    "Nekonvencionalne mere mogle bi da obuhvate i kupovinu različitih vrsta imovine, uključujući, kao novinu, i državne obveznice", dodao je čelnik ECB. Draghi se nada da će taj potez podstaći finansijsku aktivnost koja bi se onda prelila i prema preduzećima i potrošačima, napominje EUobserver.

    Ove jeseni banka je predstavila novi program kupovine imovine, uključujući osigurane obveznice i hartije od vrednosti, kao i dvogodišnji program jeftinih kredita namenjenih bankama, kako bi podstakla kreditiranje preduzeća.

    U ECB napominju da uprkos tome što su bankama ponudili milijarde evra jeftinih kredita, taj novac ne pronalazi svoj put do preduzeća. Namera ECB da proširi program kupovine imovine i na državne obveznice nailazi na kritiku u uticajnoj Nemačkoj.

    Tako je prošle nedelje veće ekonomskih stručnjaka koje savetuje vladu kancelarke Angele Merkel i Bundestag, upozorilo da bi ECB "trebalo da izbegne opsežno povećanje bilansa sve dok ne prognozira deflaciju u evrozoni".

    Kritičari ECB, takođe, veruju da ublažavanje uslova i kriterijuma za kolaterale za kredite, povećava rizik u ECB portfelju. Draghi je otklonio takve bojazni, kazavši da ECB "nikad nije zabeležila gubitak na kreditnim operacijama u eurosistemu". Ipak, upozorava vlade da moraju preuzeti svoj deo tereta u podsticaju privrede.

    "Monetarna politika ne može sama po sebi prevladati finansijsku fragmentaciju u evrozoni", istakao je Draghi, dodajući da vlade moraju sprovesti "strukturne reforme kako bi poboljšale poslovno okruženje i osigurale podsticaje za ulaganja".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE