Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U slučaju `Farmakom` ima još oštećenih banaka

    Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović veruje da će istraga u slučaju "Farmakom" pokazati da su i druge banke oštećene zbog davanja nenaplativih kredita, poručivši da partijska knjižica neće nikoga zaštiti.

    On je, napomenuvši da u slučaju "Farmakom" nema članova Srpske napredne stranke, poručio i da naprednjaci "niti će koga da prikrivaju, niti će koga da pokrivaju". Gde god se pokaže nedostatak zakonitosti i gde god je neko prekršio zakon neka odgovara, rekao je Stefanović novinarima.

    "Za razliku od prethodnog perioda mi te ljude sada hapsimo. Oni su nekada bili ugledni članovi društva baš kao što su bili Kosmajac i slični. Mislim da je to snažna poruka društvu, sada postoji politička volja da se sa korupcijom i kriminalom obračuna, a ranije očigledno je nije bilo", naglasio je on.

    Stefanović je naveo i da je u slučaju "Farmakom" načinjena ogromna šteta i za veliki broj privrednih subjekata, ali i za državni budžet i građane. "Poznajem ljude čiji su kompanije potpuno upropaštene zbog saradnje sa Farmakomom. Nisu znali šta se krije iza svega toga i naprosto platili su danak, rekao je on.

    Prema njegovim rečima, na slučaju "Farmakom" mora se raditi isto toliko intenzivno kao u slučaju "Kosmajac" kako bi se prikupilo dovoljno dokaza da imamo osnov da se traži oduzimanje imovine.

    "Nije nam cilj da neko samo ode u zatvor. Cilj nam je da imovina stečena krivičnim delima bude zaplenjena da bi Srbija imala korist od toga i da bi naplatila porez i dugovanja. Na ovaj način gubimo i škole i bolnice i porodilišta", rekao je on.

    Stefanović je naveo i da su od strane Privredne banke Beograd odobravani krediti preduzećima čiji je jemac bio koncern Farmakom i da se "taj novac prebacivao Farmakomu unapred znajući da su ti krediti neneplativi".

    "Ovo je bio slučaj Privredne banke Beograd i Verujem da će se u daljoj istrazi pokazati da ima još oštećenih banaka, odnosno privrednih subjekata koji su bili u delu ovog lanca u prethodnom periodu", rekao je Stefanović.

    Generalni direktor koncerna Farmakom MB Miroslav Bogićević saslušan je u Tužilaštvu za organizovani kriminal. Saslušano još šestoro uhapšenih u vezi sa zloupotrebama u Privrednoj banci Beograd. 

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE