Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cigarete jeftinije i do 50 dinara

    Vodeći proizvođači i prodavci cigareta u Srbiji odlučili da snize cene pojedinih duvanskih proizvoda, kako bi sačuvale tržište, a, prema proceni stručnjaka, na ovu odluku je uticalo crno tržište rezanog duvana.

    Vodeće duvanske kompanije poslednjih dana obaraju cene pojedinih proizvoda. Tako, paklica cigareta, zavisno od prozvođača, može da se kupi i za 20 do 50 dinara jeftinije. Snižene su samo cigarete "srednjeg ranga", odnosno one koje se u Srbiji najčešće kupuju, pišu Novosti.

    Ovaj potez povukli su, smatraju stručnjaci, zbog crnog tržišta rezanog duvana, koje im je ogromna nelojalna konkurencija, ali i zbog sve slabije prodaje. Procene su da država godišnje zbog šverca cigareta gubi oko 100 miliona evra. Kada se tome doda i slaba kupovna moć i pad prometa, za duvandžije nije bilo drugog rešenja.

    Paklica Bonda umesto 190, sada košta 170 dinara. Za paklicu Pal mala pušači će sada izdvajati 20 dinara manje, odnosno 180 umesto 200 dinara. Za Viceroy kupci izdvajaju i do 30 dinara manje. 

    York je jeftiniji za 10 i 20 dinara, u zavisnosti od pakovanja. Isti slučaj je i sa Fastom, Monusom, a pojeftinio je i L&D, Monte Carlo, Next… Camel umesto 240 košta 200, a Asos je sa 240 pao na 190 dinara.

    Poznavaoci prilika kažu da je osetno "palo" tržište duvana, i da se pored rezanog, sve češće nude i kutije "no nejm" cigareta na "crnom" tržištu, koje ozbiljno ugrožava regularnu proizvodnju i prodaju duvana.

    Duvandžije pokušavaju da prilagode cenu trenutnoj tražnji za svojim cigaretama na tržištu, kao i postojećoj platežnoj moći građana, kaže za Novosti ekonomista Dragovan Milićević.

    Ako imamo pad esencijalne tražnje za hranom mesečno za oko jedan do dva odsto, onda je jasno da se slaba prodaja beleži i kod ostale robe. Definitivno, dodaje Milićević, "crno tržište" uzima danak, jer se na pijacama prodaje rezani duvan, a tamo gde je velika zarada, novi modeli snalaženja dovedeni su do perfekcije.

    Cene su snizili svi domaći, ali i pojedini inostrani proizvođači. U poslednjem Službenom glasniku objavljene su nove, niže cene, koje važe od ove nedelje. Ovim potezom, duvandžije su se odrekle dela profita, ali će se manje para sliti i u budžet, jer usled nižih cena, niže su i akcize.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE