Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obradović: Uskoro `crna lista` APR-a

    Agencija za privredne registre (APR) će uskoro formirati listu diskvalifikovanih i time će podići nivo pravne sigurnosti i sprečiti zloupotrebe i poslovne prevare, izjavio je direktor APR-a Zvonko Obradović.

    Uoči današnjeg nastavka javne rasprava o Nacrtu zakona o privremenom ograničenju prava obavljanja privrednih i drugih delatnosti, on je rekao da bi taj novi propis trebalo da zaustavi praksu da se osniva nova firma, čista od dugova, kada stara više ne može da se izvuče iz problema.

    Zakon predviđa formiranje registra diskvalifikovanih lica, rekao je Obradović za RTS i objasnio da će registracija u APR-u biti zabranjena vlasnicima, direktorima, članovima nadzornih i upravih odbora, čija firma ima problem.

    Ističući da će, prema poslednjem predlogu zakona, registracija biti zabranjena ukoliko stara firma bude u blokadi 120 dana, on je dodao da je sada, od 335.000 privrednih subjekata, oko 15 odsto u blokadi više od 120 dana.

    U jedinstveni registar, koji će biti javan, unosiće se mere koje donese sud ili organi uprave, zatim mere ukoliko je otvoren stečajni postupak i podaci o blokadi poslovnog računa, izjavio je Obradović i upozorio da će APR odbijati registracionu prijavu sve dok su te informacije u registru.

    On je pozvao privrednike da reše probem i da ga ne prebacuju na novu kompaniju, dodajući da će ova mera imati i snažnu preventivnu ulogu.

    Javna rasprava o Nacrtu zakona o privremenom ograničenju prava obavljanja privrednih i drugih delatnosti, koja je počela 28. novembra, i trajaće do 17. decembra, biće održana danas u Beogradu u organizaciji Privredne komore Srbije, Ministarstva privrede i Agencije za privredne registre.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE