Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Muva` uništila masline u Francuskoj

    Ovogodišnji prinosi sa plantaža maslina u francuskom regionu Provansa drastično su manji zbog šteta koja je napravila "muva maslina", zbog čega bi proizvođači maslinovog ulja u drugim evropskim zemljama mogli profitirati.

    Blaga zima i kišno leto pogodovali su pojavi i razmnožavanju ove napasti, pa oštećeni plodovi brzo padaju na zemlju, navode u francuskom Udruženju proizvođača maslinovog ulja (AFIDOL), dodajući da ovakvu krizu nisu imali od 1956. godine.

    Ističu da će prinosi, umesto više od 5.000 tona, kako je predviđeno u proleće, iznositi do 1.500 tona, što će naravno ugroziti i proizvodnju maslinovog ulja, piše francuski list Figaro.

    Da bi spasili berbu iz tekuće godine, još nenapadnuti plodovi, ili oni tek blago oštećeni, morali su biti ubrani vrlo rano u sezoni (početkom oktobra, umesto u novembru), pa je zbog prerane berbe prinos mnogo manji, navode u AFIDOL.

    Dodaju da naročito strahuju od konkurencije iz Tunisa, Maroka, Italije i Španije, odakle pristiže i jeftinije maslinovo ulje, koje bi sada na policama prodavnica moglo da zameni ulje "made in France".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE