Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ukrajina uplatila avans za ruski gas

    Kompanija Naftogaz Ukrajine saopštila je da je uplatila ruskom Gazpromu 378 miliona američkih dolara avansa za isporuku milijardu kubnih metara ruskog gasa.

    Uslov za kupovinu gasa u prvom kvartalu naredne godine jeste gašenje duga od 1,65 milijardi dolara za ranije isporuke do kraja 2014. godine, navodi ukrajinska agencija UNIAN.

    Agencija navodi da je ranije saopštavano da bi Kijev mogao da se ograniči na kupovinu do 1,5 milijardi kubika ruskog gasa ove i milijardu kubika u prvom kvartalu naredne godine, ali da će konkretno količine biti utvrđene naknadno.

    Prema sporazumu postignutom u Briselu, do kraja ove godine cena ruskog gasa za Ukrajinu biće 378 dolara za hiljadu kubnih metara, a u prvom kvartalu naredne godine 368 dolara, koji će Naftogaz kupovati avansno.

    RIA Novosti podseća da su isporuke gasa iz Rusije Ukrajini obustavljene od sredine juna zbog dugova, a da je pitanje isporuka za zimu bilo rešeno tek 31. oktobra. Prema sporazumu, gas treba da počne da se isporučuje u roku od 48 sati od pristizanja uplate.

    Kijev od Moskve traži i struju

    Dan ranje, agencija France presse prenela je vest da će Kijev pokušati da obezbedi zalihe električne energije od Rusije, jer toj zemlji nestaje uglja koji se u najvećoj meri proizvodi u istočnom delu Ukrajine.

    "Zvanična Moskva želi prethodno uveravanje Kijeva da će deo električne energije preusmeriti na Krim. To je njihov uslov", izjavio je ukrajinski ministar za energetiku Vladimir Demčišin i dodao da Ukrajina za sada ne uvozi struju iz Rusije.

    Ukrajina oko 40 odsto električne energije dobija od elektrana na ugalj i oduvek je imala suficit u relativno jeftinim fosilnim gorivima. Međutim, sukobi u Donjecku i Luganjsku, regionima koji proizvode velike količine uglja, uzrokovali su zatvaranje mnogih rudnika. 

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE