Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiju stiže aplikacija koja menja klasičan taksi prevoz?

    U Srbiji bi možda mogla da zaživi aplikacija kojom se preko mobilnog telefona može zakazati i platiti prevoz po nižoj ceni od taksija. Za pet godina ovaj sistem se proširio u 52 zemlje.

    Američka kompanija Uber pomoću aplikacije za mobilni telefon spaja one kojima je potreban prevoz sa onima koji imaju automobil. Jeftiniji su od taksija, a usluga se plaća unapred, internetom.

    Posao se proširio u 52 zemlje, svuda uz velike proteste zvaničnih taksista. Ako može u Kolumbiji, Saudijskoj Arabiji ili Bugarskoj, možda će i u Srbiji uskoro vožnja da se zakazuje i plaća preko mobilnog telefona. Uber se širi kao epidemija koja najteže pogađa postojeća taksi udruženja.

    Uber je prosto promena životnog stila. To je aplikacija koja omogućava velikom broju ljudi da izađu na tržište rada, a koji nisu stari taksisti, koja menja način na koji vi naručujete taksi.

    S druge strane, prilagodio se životnom stilu mladih. Sve više stvari se obavlja preko interneta i onlajn aplikacija. tradicionalne službe nisu tome uspele da izađu u susret, navodi Zoja Kukić sa portala Startit.rs, a prenosi RTS.

    Korišćenjem Ubera možete da izaberete koje vozilo hoćete da naručite, da izaberete vozača, da pogledate kako su prethodni korisnici ocenili tog vozača, da platite direktno preko aplikacije. To znači da vi kada u tom trenutku naručujete auto ne morate da imate nikakav keš u džepu, kaže Zoja Kukić.

    Kompanija Uber sa trenutnim brojem korisnika vredi više nego što je vredeo Facebook kada ih je imao toliko. Procene da se neće zadržati na siromašnijim tržištima pokazale su se pogrešnim. Uber sasvim dobro funcioniše na tržištima kao što su Bangkok, Manila, Džakarta i Bogota, gde je taksi jeftiniji nego u Beogradu.

    Ipak, ima problema. U Delhiju je trenutno Uber suspendovan jer je jedan vozač silovao putnicu. U Londonu su taksi udruženja protestima tražila da nestane.

    U Beogradskom taksiju strepe jer je, kažu, ionako previše divljih taksista, a zarada je već godinama premala. "To bi bilo vrlo pogubno za taksi službe u celoj Srbiji. Mi ionako nemamo posla, a kada bi došlo do toga tek onda bi smo mogli da pozatvaramo radnje", kažu taksisti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE