Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Topionica pokrenula novu etapu

    U Rudarsko topioničarskom basenu Bor svečano je obeležen završetak izgradnje nove Topionice i fabrike sumporne kiseline, čime je, posle tri i po godine radova, počela nova etapa u razvoju metalurgije i proizvodnji bakra.

    Obeležavanju završetka radova prisustvovao je i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, kojeg je direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski nazvao domaćinom, jer su radovi privedeni kraju uz njegov poseban angažman i podršku Vlade.

    "Mislimo ovde da zarađujemo. Ova topionica je čudo, koje je napravljeno za 250 miliona evra, što je najvećim delom finansirala država Srbija", rekao je Vučić i dodao da očekuje da se tuđim koncentratom zarađuje 12 miliona dolara, a svojim oko 24 miliona dolara.

    "Moramo pronaći strateškog partnera da bismo mogli da zarađujemo dvostruko više nego kada uvozimo koncentrat, želimo da imamo našu rudu – rudarstvo donosi rast", poručio je Vučić.

    Sada je zadatak, ističe premijer, da za šest meseci bude završen Krivelj, za devet Cerovo i da se vadi naša ruda, kako bismo zarađivali dvostruko više. Vučić je rekao da je na projektu bilo angažovano 25 domaćih kompanija i da je sve uspešno završeno, kako je i planirano.

    Topionica bi u punom kapacitetu trebalo da radi kroz tri meseca, mada u Boru navode da će nastojati da period planiranog funkcionalnog ispitivanja sa tri skrate na mesec i po dana, kako bi prvu proizvodnju u novim postrojenjima imali već za dva meseca.

    Probe delova sistema počele su i pre svečanog puštanja u rad, uspešno je testiran najsnažniji agregat u novoj fabrici sumporne kiseline, sistem za transport gasova od nove topioničke peći i konvertora do nove fabrike sumporne kiseline, duvaljka snage 4,2 megavata.

    Modernizacijom topionice u Boru emisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu biće ispod zakonom propisanih vrednosti, a u isto vreme sumpor-dioksid i bakar biće iskorišćeni 98 procenata, što će zadovoljiti ekološke standarde koji važe u Srbiji i Evropskoj uniji.

    U novoj topionici proizvodiće se 80 hiljada tona bakra godišnje i biće prerađivano 400 hiljada tona koncentrata po znatno nižoj ceni jer će troškovi sa sadašnjih 1.250 dolara po toni pasti na oko 700 dolara.

    Nadzor nad poslovima koje su nosili Kanađani i Finci, ali i svim lokalnim radovima koji su bili povereni Energoprojektu, obavio je Građevinski fakultet iz Beograda. Veliki deo ugrađenih elemenata proizveden je u Srbiji, a na projektu je bilo angažovano oko 800 radnika.

    Kredit za ovu investiciju odobrila je kanadska EDC banka, a garant je bila država Srbija. Za završetak izgradnje aktuelna vlada je basenu Bor uplatila dodatnih 30 miliona evra.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE